Pinheiros Altos

Baanportret: Pinheiros Altos

De derde en laatste dag van een weekendje golfen in de Algarve wordt afgesloten met een rondje over golfbaan Pinheiros Altos. Het is vroeg als we worden verwacht op de tee box. Heel vroeg. Want 8:10 starten, betekent voor ons uiterlijk om 7:30 aanwezig. Eerst maar even een kop koffie en een blik op de scorekaarten van de lussen die we gaan spelen.

Pinheiros Altos is een bekende naam in de golfscene rondom de Algarve en biedt 27 holes aan golfplezier. Wij spelen twee lussen van 9 holes namelijk de Sobreiros en Oliveiras.  Pinheiros is de laatste lus van 9 holes die de baan compleet maakt, maar helaas is er geen tijd om deze ook nog te spelen.

OEFENFACILITEITEN

Van de drie banen die we spelen in ons bliksembezoek aan de Algarve heeft Pinheiros Altos absoluut de mooiste oefenvoorzieningen. Een grote pitching en chipping green wordt door velen enthousiast benut en dan is er ook nog een aparte puttinggreen, gelukkig zonder alle pitchmarks. De driving range is zoals in de folders: piramides met ballen en afslaan vanaf keurig kort gemaaid gras. Er is ook nog eens heel veel plek want deze goed onderhouden driving range biedt plaats aan minstens 20 golfers.

BAANONTWERP

De originele 18 holes zijn het werk van de Amerikaanse architect Ronald Fream. Later kreeg George Santana da Silva de kans om de laatste 9 holes toe te voegen aan Pinheiros Altos. Dit deed hij door in 2007 de Sobreiros af te ronden. De originele eerste 9 holes van het oude Pinheiros Altos werden aangevuld met deze 9 nieuwe holes. Er werd een mix gemaakt tussen oud en nieuw om een logische looproute te creëren en daarmee één baan van 18 holes.

De drie lussen van 9 holes nemen je mee door een prachtige omgeving waar voldoende ruimte zit tussen alle holes. De Sobreiros is de langste van de drie lussen en wordt ook gezien als de meest uitdagende. Mocht je ronde tegen zitten dan biedt het uitzicht een pleister op de wond, want dat is spectaculair te noemen. Let ook op bij je eerste tee-shot op deze lus, want deze wordt ook wel de moeilijkste genoemd van heel de Algarve.

De Oliveiras zijn de originele “back nine” van het vroegere Pinheiros Altos en daar komen ineens een hele hoop water hindernissen om de hoek kijken. Deze lus bleef onaangetast tot in 1995 de inmiddels beroemde eiland green werd geplaatst. Deze lus staat in groot contrast met de eerste 9 holes die we lopen. Waar de Sobreiros erg smal en dicht bebost is, loop je op de Oliveiras over vrijwel onbeschut terrein.
360 graden panoramaHet ontwerp van de baan, de smalle holes en de precisie die nodig is bij je tee-shots maken Pinheiros Altos tot een genot om te spelen. Grip it and rip it is hier niet altijd van toepassing en je traint jezelf hiermee in het managen van elke hole. Eerlijk is eerlijk: de baanconditie kan beter. De fairways zijn met vlagen kaal en verkleurd wat afbreuk doet aan het aanblik van iedere hole. In Nederland betekent aan kale fairway vaak meteen ook een harde ondergrond, maar dat is hier absoluut niet het geval. Ook van een kale ligging sla je eenvoudig door de grond heen en heb je er verder geen last van.

MOOISTE HOLES

Eerlijk gezegd weet ik niet of dit één van de mooiste holes was. Moeilijk? Ja. Bijzonder? Jazeker. Uitdagend? Dat vooral. De 8ste hole van de Sobreiros lus is een vreemde Par 5 met een dubbele dogleg. Je leest het goed. Een dubbele dogleg! Alsof het niet lastig genoeg was om met één dogleg goed uit te komen wordt er hier nog even een schepje bovenop gedaan. Als je teeshot niet ver genoeg is kan je niet voorbij de eerste bocht spelen. Je verliest dan ook meteen je kans om je tweede slag voorbij de tweede dogleg te slaan en die slag heb je dan weer nodig om in drie op de green uit te komen. Alleen met heel veel zelfvertrouwen red je het nog naar de green als je tweede slag te kort is want de bomen die de ingang vormen naar de green liegen er niet om! Een dikke 500 meter golfplezier die we niet snel zullen vergeten.

De mooiste hole op de  Olives lus is eveneens de 8ste. alsof ze je net voor het einde nog even wat moois willen laten zien. Deze Par 3 is slechts 116 meter lang vanaf de heren tee, maar de uitdaging is hier dan ook niet de afstand. Deze green van deze signature hole is namelijk een eiland en heel veel meer ook niet. Missen is geen optie want aan alle kanten is de green omringd door water. Het feit dat de green ook nog eens vrij bol is en afloopt richting het water draagt niet bij aan een comfortabel gevoel bij je teeshot. Fanatieke hengelaars kunnen hier uitgebreid werken aan het uitbreiden van hun ballencollectie en we moeten eerlijk bekennen dat er ook wel een bal van ons in het water te vinden is.

Pinheiros altos eiland

SFEER

Op Pinheiros Altos komen we eigenlijk voor het eerst pas het clubgevoel tegen. De banen van Quinta do Lago zijn erg gericht op golftoerisme en ontbreekt wat gezelligheid. Op Pinheiros Altos lijken meer locals aanwezig te zijn die elkaar allemaal herkennen en een praatje maken links en rechts. Er zijn absoluut wel veel toeristen op de baan, maar je ziet hier oude Portugese mannen in alle rust hun sigaartje roken terwijl ze voldaan uitkijken over de driving range. Misschien hebben ze zelfs wel een rondje gespeeld of gaan ze dat nog doen, maar één ding is zeker: het is hier genieten.

Pinheiros Altos

CONCLUSIE

Pinheiros Altos is net even wat anders dan de andere banen in de omgeving. Vreemd genoeg niet zo feilloos onderhouden als de andere banen die we bezochten. Het doet iets met ons als Hollandse golfers als we een gehavende fairway zien. Het doet ons denken aan thuis en naar dat gevoel was ik nou net even niet op zoek. Al snel merk je dat de ondergrond van de hele baan heerlijk is om op te spelen en dat je onder problemen van een kale ligging kan spelen. Van de banen die we speelden was deze (in elk geval de Sobreiros) de meest uitdagende en de sfeer maakt dat je eindelijk het gevoel hebt dat je in Portugal aan het golfen bent.

 


About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: Pinheiros Altos' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.