IMG_3456

Baanportret: Club Golf d’Aro-Mas Nou

Een lange weg met haardspeldbochten leidt uiteindelijk naar Club Golf d’Aro-Mas Nou. Gelegen op slechts een half uur van Girona Airport en een uur rijden vanaf Barcelona el Prat is deze prachtige baan een goede toevoeging aan je golfreisje. d’Aro-Mas Nou ligt op 300 meter boven het zeeniveau wat resulteert in een baan met enorm veel hoogteverschil maar vooral een prachtig uitzicht.

Het clubhuis is een oude boerderij die in 1992 compleet is gerenoveerd waardoor het een statig clubhuis is geworden met uitzicht over de vallei en de golfbaan zelf. Hoewel deze baan niet heel populair is als toernooibaan, zijn er op d’Aro-Mas Nou een drietal noemenswaardige toernooien gespeeld:

1990:     MartiniOpen
1992:     European TourCatalonia Open
2006:     Catalonia Ladies Masters

Hoewel de populariteit op het gebied van toernooien wat minders is voor deze baan, is de baan nog steeds erg in trek bij de lokale bevolking en toeristen. Ook staat d’Aro-Mas Nou nog steeds in de top 100 mooiste banen ter wereld.

IMG_3413

Het is vroeg in de morgen als we arriveren bij het clubhuis. De ochtend dauw rust nog op het gras wanneer we ons richting de driving range begeven om even rustig op te warmen.

IMG_3445

OEFENFACILITEITEN

De driving range is een uitgestrekte zone van een goede 250 meter lang. In de breedte is er plek voor wel 20 afslag matten waarnaast ook afslagplekken in het gras aanwezig zijn. Zo uitgebreid als driving range is, zo beperkt is de mogelijkheid om putts te oefenen. Met slechts één putting green, die niet van hoogstaande kwaliteit is, zijn  de oefenfaciliteiten niet helemaal in balans. Er is ruimte voor wat chips maar zelfs de bunker ontbreekt naast de oefengreen.

IMG_3364

BAANONTWERP

In tegenstelling tot de oefenfaciliteiten is het baanontwerp wel van een bijzonder hoog niveau. De baan is ten eerste prachtig gelegen met een spectaculair uitzicht op de Costa Brava, omgeven door olijfbomen, dennen, eiken en twee grote kunstmatige meren.

IMG_3449

Het hoogteverschil zorgt ervoor dat je de ene keer een club minder neemt en de andere keer (tegen de heuvels op) soms wel twee clubs meer. Dit maakt het wel erg moeilijk om je afstanden goed te spelen zoals je deze gewend bent. Stel je hebt nog 150 meter te gaan naar de green, maar je staat ook zo’n 20 meter hoger dan je landingsgebied. Waar sla je mee? Precies, ik had ook geen idee en kwam een paar keer een heel aantal meters te kort om vervolgens volledig over de green heen te slaan.

IMG_3441

Als je hier komt spelen om je handicap te verlagen kan je het nog wel moeilijk krijgen. Kom je hier om te genieten van de prachtige landschappen, uitzichten en holes? Dan ben je bij d’Aro-Mas Nou aan het goede adres.

MOOISTE HOLES

Hole 11, een Par 3 van 184 meter. Lijkt niet al te spannend als je het zo lees, maar deze Par 3 geeft in één keer weer waarom deze golfbaan zo prachtig is. De hole ligt zo’n 15 meter lager dan de tee-box en je slaat over een dicht bos van palmbomen en exotisch uitziende bossen heen. De green is lang waardoor je de bal kan laten landen op de voorkant en laat doorrollen naar de vlag. Maar waarmee sla je 184 meter als je 15 meter hoger staat? Juist. Keuzes maken en genieten van de prachtige omgeving maakt deze Par 3 de weerspiegeling van d’Aro-Mas Nou en daarmee één van mijn favoriete holes.

IMG_3469

Hole 18, een Par 4 van 314 meter. Een mooie hole die licht omhoog speelt. Bij zowel je tee-shot als je tweede shot maken twee strategisch geplaatste bunkers je iets nerveuzer. Als je deze weet te ontlopen speel je een heerlijke hole die langs het clubhuis loopt. De green is mooi gedecoreerd met twee grote kunstwerken waardoor je een ronde in stijl afsluit.

forat-18

SFEER

De sfeer op de baan is als overal in Spanje: rustig, ontspannen en blijf vooral genieten. Het clubhuis is wat kaal en sober aan de binnenzijde en heeft niet veel meer te bieden dan een klein golfshopje en een kleedkamer. Maar de mensen zijn aardig, de horeca is goed geregeld en het personeel is behulpzaam en vrolijk.

IMG_3358

HORECA

De horeca kent golf club d’Aro-Mas nou alleen in de vorm van een restaurant met zitplaatsen binnen en een iets uitgebreider terras. Het eten is heerlijk en een ijskoud biertje (of iets anders) staat je te wachten als je gaat zitten na een rondje golf. Dat het een baan is die populair is onder de toeristen merk je direct aan de menukaart in meerdere talen. Hoewel ik hier normaal spontaan jeuk van krijg is het hier een onbelangrijke bijkomstigheid.

IMG_3357

GREENFEE

Laagseizoen:

Weekdagen Weekends en Feestdagen
18 holes € 75 € 84
9 holes € 47 € 51
18 holes – senior € 55
18 holes – junior € 44 € 48
9 holes – junior € 32 € 34

 

Hoogseizoen:

Weekdagen Weekends en Feestdagen
18 holes € 84 € 99
9 holes € 51 € 56
18 holes – senior € 63,50
18 holes – junior € 48 € 61
9 holes – junior € 35 € 40

 

CONCLUSIE

Club Golf d’Aro-Mas Nou is al lang geen verborgen parel van de Costa Brava meer, maar niettemin een terechte populaire plek voor zowel locals als toeristen. De uitzichten zijn echt prachtig en deze baan heeft niets weg van de banen zoals we ze kennen in Nederland. Van de vier banen die ik gespeeld heb in de Costa Brava heeft deze een gedeeld eerste plek met PGA de Catalunya. Beiden zijn ze op hun eigen manier een schitterende plek om je clubs uit de tas te halen en te genieten van de ervaring. Meer info: www.golfdaro.com

IMG_3375About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: Club Golf d’Aro-Mas Nou' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.