Nike RZN

Gamechangers: de nieuwe golfbal

Zolang de gemiddelde golfer op zoek is naar innovatie, zullen de fabrikanten deze behoefte vervullen. En dan natuurlijk nog het liefst met producten waar je beter van gaat spelen. Van grip tot tee, op elk gebied verschijnen de nieuwste ideeën en zien we een strijd tussen de grote golfmerken wie er weer als eerst met iets moois op de proppen komt.

Een gebied waar het de laatste tijd akelig stil is geweest is die van de golfbal. Uiteraard is er nog steeds het verschil tussen de lange afstandbal voor de amateur en de zachte ‘gevoelsbal’ voor de gevorderde, maar een echte  ‘gamechanger’ is alweer een tijd geleden. Tot nu.

In de strijd voor de beste golfbal innovatie strijd veteraan Nike tegen de nieuwkomer Bridgestone. Beide met een nieuw product en een nieuwe blik op wat de beste golfbal is.

Bridgestone claimt in deze strijd dat het niet alleen van belang is dat de bal goed is, maar dat het vooral af hangt van het type speler dat je bent. Je swingsnelheid, acceleratie door de bal heen maar vooral ook techniek bepalen volgens Bridgestone de juiste bal voor jou. Ze hebben niet voor niets hun standaard bal (de B330) in vier verschillende uitvoeringen. Voor lange slagen, anti sidespin, backspin bevorderend of gewoon voor een rechtere slag, Bridgestone claimt de juiste bal voor elke speler te hebben.

Maargoed, laten we eerlijk zijn; dat zijn nog geen bijzondere eigenschappen van een golfbal. Wat wel bijzonder is, is de komst van het zogenaamde “ball-fitting”. Bridgestone heeft een methode bedacht om binnen een paar minuten de juiste bal voor de juiste speler te vinden. En dat gaat als volgt in zijn werk:

  • Met je driver sla je een serie ballen met je huidige golfbal.
  • Hogesnelheidscamera’s in het Science Eye Launch Monitor system meten verschillende aspecten van je swing en balvlucht.
  • Op basis van jouw balvlucht zal een technicus bevestigen dat je huidige bal de juiste is, of hij zal je een bal van Bridgestone aanraden die beter past bij je spel.
  • Na het afslaan met de nieuwe aanbevolen bal krijg je een vergelijking te zien van je gegevens inclusief lanceerhoek, hoeveelheid spin en afstand.
  • Door de resultaten te vergelijken kan je zien welke bal het beste bij jou past.

Vooralsnog worden deze ball-fittings alleen in Amerika gehouden, maar wie weet kunnen we binnenkort bij onze plaatselijke golfwinkel ook deze test doen en weer een paar slagen van ons spel halen.

En dan de grote veteraan Nike. Toen Nike voor het laatst met een enorme verandering kwam, was het de volledig rubberen kern in 2000. In dramatisch ogende commercial filmpjes kondigt Nike echter de aftocht van de rubberen kern aan en verwelkomt zijn opvolger: RZN (spreek uit: rèzin).

Nike, die deze ontwikkeling een revolutie noemt, ziet RZN als de beste kern voor een golfbal door het de lage dichtheid er van. Het heeft een hoger MOI en een de bal wordt door Tiger Woods uitgelegd als zijn ideale bal. Waarom? De RZN kern zorgt voor minder spin bij je tee shots en lange clubs, maar voor meer spin bij je korte ijzers rond de green. Hierdoor haal je meer afstand bij je drives en meer gevoel bij je approaches.

Als we Bridgestone en Nike en hun respectievelijke innovaties naast elkaar leggen, kunnen we het misschien wel over het volgende eens worden: Nike heeft de grootste innovatie in handen hoewel het lijkt alsof zij zich meer richten op de gevorderde golfer die sowieso al met backspin de greens benadert terwijl Bridgestone met een breder scala aan variaties komt en zich daarnaast ook richt op de beginnende speler die wel wat minder slice kan gebruiken.About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Gamechangers: de nieuwe golfbal' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.