IMG_3484

Baanportret: Girona Golf

Zoals de weinig verhullende naam al doet vermoeden ligt Girona Golf zeer dichtbij de gelijknamige stad in de Costa Brava. Op zo’n vier kilometer afstand van deze stad, die in de volksmond wel eens “klein Barcelona” wordt genoemd, ligt Girona Golf. Gezien het drukke golfschema waar we ons tijdens deze reis aan houden ligt de dauw nog vers op het gras en is het zelfs nog wat fris in deze heuvelrijke omgeving.

Dat Girona Golf uitzichten in het verschiet heeft om van te smullen wordt al duidelijk tijdens het ontbijt op het dakterras. Terwijl het gras nog wordt gemaaid kijken we uit  over een rustige vallei met in de verte nog meer indrukwekkende bergenpartijen.

Dan is het tijd om de golfcarts weer van stal te halen, de tassen vast te zetten en dan snel door naar de eerste tee.

girona golf fairway

OEFENFACILITEITEN

Door het krappe programma is er geen tijd om even warm te slaan. Hoewel je tijdens een intensieve golfreis genoeg ritme op doet merk ik toch dat het fijn is om even goed warm te slaan. We rijden met onze carts langs een mooi verzorgde driving range. Met normale en verhoogde afslagplaatsen is er genoeg ruimte voor zo’n dertig man. De range is heuvelachtig met veel verschillende targets, die te vergelijken zijn met de markers die op de driving range tijdens het KLM Open op de Kennemer ook aanwezig waren.

Ernaast ligt een chipping green en een eindje verder nog een aparte putting green. In verhouding met de gemiddelde banen in Spanje is het ruim opgezet en uitnodigend. Dit is een plaats waar je goed kan komen om te oefenen en zijn de oefenfaciliteiten hierop ingericht. Het is meer dan even warm slaan, wat het extra lastig maakt om er zo voorbij te rijden en koud op de eerste tee te verschijnen.

girona golf fairway

BAANONTWERP

Golf Girona is een prachtige baan waar je een beschutte ronde loopt tussen de hoge bomen. Alle klassieke ingrediënten van een golfbaan aan de Costa Brava zijn weer aanwezig: heuvelachtig, veel hoogteverschil, hoge grote bomen, mooi maar ook diep gras en de cart-paden die eruit zien als een onderdeel van de natuur en niet als aangelegd pad. Ook is deze baan als enige in heel Spanje compleet ingezaaid met Penncross gras.

De echte waardering voor de baan kwam bij het grote publiek rond 2009, toen de Catalunya open werd georganiseerd op Golf Girona. En terecht, want niet alleen voor de amateurs is dit een uitdagende baan. Het verschil tussen heuvel op en heuvel af spelen is groot en als je dat afwisselt met een paar goede doglegs dan beleef je hier een heerlijke dag.

girona golf fairway

MOOISTE HOLES

Hole 11, een Par 4 van 355 meter geeft een spectaculair uitzicht over de hole die je gaat spelen. De verhoogde teebox geeft het overzicht van de lichte dogleg naar links. Hoewel je downhill speelt en met je teeshot gaat voor de beste positie net voorbij de dogleg, liggen er een aantal verraderlijke bunkers op je te wachten. Schat je de rol of afstand verkeerd in? Dan mag je in de bunker of de diepe rough de green benaderen.  Maar een mooi teeshot op deze 11de hole geeft een open tweede slag naar de green, die goed aan te vallen is.

Hole 17, een Par 4 van 371 meter is het golfequivalent van wat de wielrenners vals plat noemen. Deze hole lijkt namelijk vlak te zijn en zelfs een beetje naar beneden te lopen, maar in werkelijkheid moet je juist licht omhoog spelen. Als je de afstanden al goed aanpast op de hoek waarin je de green moet aanvallen, wacht er nog een grote green met veel hoogteverschil. Dat maakt het putten ook niet al te makkelijk. Dit is mijn persoonlijke favoriet omdat je voor de gek wordt gehouden en toch een onverwachte verrassing om de oren krijgt.

girona golf

SFEER

Waar mogelijk was de sfeer op Girona Golf nog rustiger dan bij de andere banen in de Costa Brava. De goedlachse onderhoudscrew werkt aan de bunkers terwijl we spelen, attenderen mij op mijn bal en er kan zelfs een grapje af als ik gebaar dat ze maar beter uit de weg kunnen gaan bij mijn tweede slag niet ver bij ze vandaan.

De greenkeeper is al net zo sympathiek en helpt tot mijn grootse schaamte nog net iets te vaak met het zoeken naar mijn bal die in het hoge gras is verdwenen.

Compleet in lijn met de algehele ervaring in de Costa Brava zijn de banen rustig en kan je rustig de tijd nemen tijdens je ronde. Wellicht komt dit door het feit dat september al niet meer als hoogseizoen wordt gezien bij veel banen, maar het is een fijne bijkomstigheid.

girona golf

HORECA

De horeca is helaas wat sober. Oud hout siert de bar en binnenzijde van het restaurant, maar niet op de trendy manier waarop we het ook wel terug zien. Het is oud. Ook de bediening lijkt er weinig zin in te hebben, maar dat kan niks afdoen aan het schitterende uitzicht wat je hebt vanaf het dakterras. De biertjes zijn koud en de lunch is prima maar voor Spaanse begrippen niet speciaal. Mijn tip: ga ’s ochtends je ronde spelen en ga voor de lunch, een stadswandeling en diner lekker Girona in.

GREENFEE

Laagseizoen Midseizoen Hoogseizoen
18 holes € 53 € 65 € 76
9 holes € 35 € 43 € 50
Senior € 59 € 48   –
Junior € 42 € 52 € 61

 

CONCLUSIE

Golf Girona is prachtig. Weer een ander soort gras, mooie uitzichten en verhoogde teeboxen. Het is een mooie baan als homecourt want de oefenfaciliteiten zijn hiervoor uitermate geschikt en de pro’s zien er bekwaam en gedreven uit tijdens het lesgeven. Het is echter niet de meest sfeervolle baan als het gaat om de 19de hole. Dit is echter te verwaarlozen als je bedenkt dat je met je golfmaten voor de sfeer zorgt en de mogelijkheid hebt om snel Girona op te zoeken voor een goede dag afsluiting.

Voor meer informatie kijk ook op:
http://www.golfgirona.com/About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: Girona Golf' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.