Golfbaan Ooghduyne

Golfbaan Ooghduyne Julianadorp

Golfbaan Ooghduyne, gelegen aan het gelijknamige Landal park, was het toneel voor mooie ronde golf. De weergoden waren ons goed gezind met heerlijke zon en een aangename hoeveelheid wind. De baan kijkt tegen de hoge duinen aan, die zich op minder dan twee kilometer van de baan begeven. Golfbaan Ooghduyne is een 9 holes baan met twee heren en dames afslagplaatsen per hole. Zo loop je 18 holes zonder de holes tweemaal hetzelfde te spelen. Wat in je eerste ronde een par 4 is, kan een par 5 worden bij je tweede bezoek door een teebox die verder van de hole af ligt.

Oefenfaciliteiten

De chipping en putting green ligt naast de teebox van de eerste hole. Wat meteen al opvalt is de kwaliteit van het gras en vooral ook de snelheid van de greens. Er zit veel verloop in de puttinggreen en het is wijs om hier goed de tijd te nemen om te oefenen zodat je went aan de snelheid van de greens.

 

Golfbaan Ooghduyne Oefengreen

De driving range kijkt uit op een waterpartij van zo’n 180 meter ver. Op het bordje met instructies worden we vriendelijk verzocht om alleen in het water af te slaan en de driver enkel met tegenwind te gebruiken. Gezien het aantal lange holes waarbij een goede afslag met je driver gewenst is, is dit een vreemd gegeven voor een driving range. Daarnaast sta je zelf op een rubberen mat en ligt je bal op een rechthoekig stuk kunstgras. Zo ligt de bal altijd een paar centimeter boven je voeten bij het afslaan, wat ik niet als heel prettig heb ervaren.

Driving Range Ooghdyne

Baanontwerp

De baan is ontworpen door Gerard Jol en in 1992 in gebruik genomen. In 1993 werd de B-status verleend en in 1997 de A-status. Het heeft een open karakter, hier en daar onderbroken door struiken en lage bosschages en ligt op zandgrond, waardoor spelen vrijwel altijd mogelijk is. Op de site wordt vermeld dat de greenkeeper “snelle greens als hobby heeft” en daar was geen woord aan gelogen.

360 graden panorama

Wat daarnaast opvalt is de kwaliteit van het gras. Nog niet vaak zagen we een baan die op elke vierkante meter zo goed onderhouden is als golfbaan Ooghduyne. Het gras is kort en vol op de fairways, dik en hoog in de rough en perfect gemaaid op de greens. Het lijkt wel alsof de baan speciaal voor ons gemaaid en opnieuw ingezaaid is want we hebben geen dorre of kale plek kunnen ontdekken.

Green Kwaliteit Oogduyne

Mooiste holes

De Par 4 7de hole is een dogleg naar links van 319 meter. Hij wordt vergezeld door aan de linker kant het vakantiepark Landal Ooghduyne en een waterpartij. Risico kan je nemen door vanaf de tee de vlag aan te vallen, maar daar is wel wat durf voor nodig. Je slaat niet alleen over water en bomen heen, maar ook nog net over één of twee vakantiehuisjes heen. Gelukkig kan je door de green in twee keer te bereiken net zo goed een mooie score neerzetten want erg lang is deze hole niet, wel gevarieerd en mooi.

360 graden panorama

Golfbaan Ooghdyne

Mijn persoonlijke favoriet is de Par 5 9de hole die je terug leidt naar het clubhuis. Je teeshot moet ver genoeg zijn om voorbij de halve dogleg naar links terecht te komen en een open lijn te houden voor je tweede slag. Deze gaat minder om precisie en meer om kracht want het is nogal een eind voordat je de green in zicht hebt. Is je slag niet ver genoeg, dan moet je over de bomen en het water naar de green toe. Let wel goed op de greppel met water net voor de green. Deze slokt je bal op bij te weinig carry of teveel rol van je tweede slag.

Sfeer

De sfeer was zoals verwacht: serene rust en vriendelijkheid om ons heen. De marshall kwam even een praatje met ons maken en hij had, als echte golfer, gewoon zijn tas op z’n buggy staan om even een hole mee te pikken als het uit kwam. Dat zal regelmatig gebeurd zijn, want er was vrijwel niemand op de baan te bekennen. Een enkeling die (meestal alleen) zijn ronde rustig afwerkt waren de uitzondering op de regel. Waar menig golfclub overstroomt met volle flights bij dit prachtige weer, lijken nog maar weinigen erop uit te trekken om bij Ooghduyne te spelen. Zonde!

Oogduyne

Horeca

Restaurant Fore bevindt zich boven de receptie en kijkt schitterend uit over zowel de driving range als de baan. Het restaurant is stijlvol ingericht en het terras is ontworpen om vele malen meer bezoekers te ontvangen dan er nu zaten. De kaart is uitgebreid, tijdloos en betaalbaar. In combinatie met het feit dat er in de buurt weinig plekken in dergelijke setting eten serveren maakt dit een prima afsluiter van je ronde.

Horeca 1Golfbaan Oogduyne restaurant Horeca 2

Familiebaan

Golfbaan Ooghduyne is een echte familiebaan. Dit uit zich niet alleen in de vele mogelijkheden die geboden worden om kennis te maken met de golfsport, er is ook een par 3 baan aanwezig waar zelfs de jongste spelers lekker kunnen spelen. De “Family-baan” kent alle onderdelen van een “gewone” golfbaan zoals glooiingen, bunkers en water wat deze baan tot een hele leuke uitdaging maakt. De holes zijn heel kort maar daardoor niet persé makkelijker. De moeilijkste slagen zijn immers die van 10 tot 80 meter…

Greenfee

Een greenfee op maandag t/m vrijdag voor kost € 24,00 voor 9 holes en € 43,00 voor 18 holes. In het weekend is dat respectievelijk 3 en 5 euro meer.

Conclusie

Wij hebben genoten van Golfbaan Ooghduyne en waren absoluut onder de indruk van het onderhoud, gras en de greens. Het is een perfecte baan voor een rustige ronde golf en om jezelf uit te dagen de bal op de fairway te houden. Ben je in de buurt van Julianadorp, zoek deze baan dan een keer op voor een rustgevende ronde. Met 9 holes heb je alles gezien, maar dat wil niet zeggen dat de tweede ronde hetzelfde is en dat maakt deze baan heel veelzijdig.About

Golf gek, houdt van gadgets en probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste Golf Gear! Handicap 20. In de Tas: Taylormade RSI 1 4-PW, Cleveland 588 Forged Satin 56gr, Wilson Staff 8881 BLK putter, Wilson D100 Houten 3, Taylormade SLDR S 11 GR Driver, Wilson Staff FG TOUR M3 23gr hybride,


'Golfbaan Ooghduyne Julianadorp' have 2 comments

 1. December 23, 2016 @ 20:57 JJ

  Het viel mij op dat de “golf jeugd” geen etiquette kent. Ik was bezig op de driving range en ik was een passant dus zij kenden mij niet. Naast mij waren 2 jongelui van ongeveer 16 jaar bezig. Zij leggen zo’n 20 ballen op een hoopje bij elkaar en sloegen met een bal daar volop in. Lachen…… ik kreeg een bal op de borst. Ze keken mij aan met een blik van “wat moet jij nou? . Dat is de jeugd van Julianadorp. Hun pro stond erbij en keek ernaar.

  Reply

  • February 3, 2017 @ 13:25 SL

   Beste JJ, De jongelui waren ook passanten en voor jou informatie; dat was de pro niet.. Het moment gaf geen goede indruk op je, dat kan ik mij voorstellen, maar het geeft een vertekend beeld. Hartelijke groet!

   Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.