Tiger Woods Golf

Golfers leven langer

We horen het allemaal waarschijnlijk vaak voorbij komen: Golf jij? Golf is toch geen echte sport? Een van de hardnekkigste vooroordelen heeft alles te maken met de golfbuggy. De meeste mensen denken dat golfers de hele dag in een buggy rijden en van bal naar bal rijden. Uiteraard weten we allemaal dat dit niet het geval is. Golf heeft niet voor niks de Olympische status meer dan honderd jaar weer terug gekregen ten koste van softbal! Hieronder hebben we een paar goede argumenten beschreven waarom golf een gezonde prachtsport is!

Onderzoek naar golf en levensverwachting

Een onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet geeft aan dat golfers langer leven. Uit het onderzoek kwam dat hoe lager de golfhandicap, hoe hoger de levensverwachting. Dit komt uiteraard doordat mensen die een lage handicap hebben ook vaker spelen (en dus sporten) om een lage handicap te halen. Logische conclusie is dat meer golfen bijdraagt aan een hogere levensverwachting.

Golfers zijn in dit onderzoek vergeleken met de totale bevolking met onderscheid naar leeftijd, sociaal-economische status en geslacht. Onderzocht is de sterfte in een bepaalde periode, waarbij een vergelijking is gemaakt tussen de totale bevolking en de golfers. Bij de golfers waren er 40% minder sterfgevallen dan verwacht op basis van de landelijke sterfgevallen. Dit komt overeen met een langere levensverwachting van 5 jaar.

In Finland is een onderzoek gedaan naar de gezondsheidsverbeteringen onder 44 gezonde golfers tussen de 48 en 64 jaar. Deze personen hadden voor het onderzoek zeven maanden niet gegolft. Daarnaast werd een controle groep aangesteld van 55 personen. De groep golfers moest twintig weken drie keer per week golfen. De controle groep hoefde niks te doen. Uit de resultaten bleek dat bij de groep van 55 golfers een significante verbetering was van de conditie, uithoudingsvermogen van de rompspieren, gewicht en chlosterolsamenstelling. De conclusie is dat het lopen tijdens een ronde golf een praktische en physieke activiteit is die wordt aanbevolen als geschikte manier om je gezondheid te bevorderen.

Maar waarom is golf nou zo gezond?

Oke, alle onderzoeken wijzen er op dat golf gezond voor je is. Hieronder vind je de simpele redenen waarom golf zo goed voor je is:

Lopen: Tijdens een 18 holes golfronde loop je al snel tussen de 6 en 8 kilometer. Dit komt neer op zo’n 10.000 stappen. 8 kilometer stevig doorlopen is vergelijkbaar met 5,5 kilometer hardlopen. Daarnaast is lopen is volgens experts biomechanisch efficiënter dan hardlopen

De golfswing: voor de golfswing is mobiliteit (flexibiliteit), kracht en balans belangrijk. Een goede golfswing komt vanuit je hele lichaam. Vaak (goed) swingen zorgt voor soepele spieren en gewrichten.

Concentratie: Voor iedere slag is uiterste concentratie nodig. Dit geeft de innerlijke geest rust. Naarmate je vaker golft zal je jezelf makkelijker kunnen afsluiten van storende factoren van buitenaf. Iedereen weet nog zijn/haar eerste slag tijdens een golfwedstrijd. Naarmate je vaker wedstrijden loopt zal je je makkelijker kunnen afsluiten van flightgenoten en toeschouwers.

Strategisch denken: Strategische denken prikkelt de hersenen en draagt bij aan de verbetering van de geestelijke gezondheid. Veel golfrondes lopen zorgt voor een verbetering van de strategische keuzes die je maakt op basis van je eigen kunnen. Ga ik over het water slaan? Of leg ik de bal veilig op voor een lay-up?

Constant buiten zijn: Alle golfbanen zijn uiteraard buiten. Als je buiten bent kun je frisse lucht inademen en van de zon genieten (vitamine D). Dit verhoogt de energie, bevordert de calciumabsorptie en genereert celgroei.

Sociale contacten: Golf is een sport die je alleen kan beoefenen maar bijna altijd met twee of meer doet. interactie met anderen verhoogt de eigenwaarde en het gevoel van geluk. Daarnaast is golf een erg sterk netwerk middel.

Training: Golf zorgt voor fysieke inspanning en dit is cardiovasculaire training. Daardoor krijg je een betere conditie en het kan leiden tot afvallen zoals is gebleden in het Finse onderzoek.

Ontspannen: Wanneer je na je werk 9-holes loopt zul je al snel merken dat je je werkdag totaal bent vergeten. Golf zorgt er voor dat je weg bent van het dagelijkse werk of de dagelijkse sleur.

Calorieen verbranden: bij 9 holes (met trolley) worden 718 calorieën verbruikt. Veel mensen lopen 18 holes dus dit komt al snel neer op 1400+ calorieën!

Een goede balans: Wanneer je een goede golfswing wilt hebben moet je werken aan een goede balans. Door een betere balans heb je minder kans op vallen.

There you have it… Golf is gezond, je blijft en langer van leven en maakt je gelukkiger! Ik kan geen reden benoemen waarom je na het lezen van dit artikel niet meteen in de auto stapt en naar de golfbaan rijdt om 18-holes te gaan lopen!

In de onderzoeken is locatie vaak niet meegenomen. Kijk wel uit wanneer je bijvoorbeeld gaat Golfen in Florida. Er is een kans dat je een Alligator op de baan tegen komt. Aannemelijk is dat je levensverwachting lager wordt naarmate je je ballen vaker langs de waterrand speelt!

gator golf 2

Golf Gator

Bron: NGF |Golfmarkt #6About

Golf gek, houdt van gadgets en probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste Golf Gear! Handicap 20. In de Tas: Taylormade RSI 1 4-PW, Cleveland 588 Forged Satin 56gr, Wilson Staff 8881 BLK putter, Wilson D100 Houten 3, Taylormade SLDR S 11 GR Driver, Wilson Staff FG TOUR M3 23gr hybride,


'Golfers leven langer' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.