Signage for the 2016 Ryder Cup at a press conference to announce Davis Love III as the 2016 Ryder Cup captain at PGA of America Feb 24, 2015, in Palm Beach Gardens. (Bill Ingram / Palm Beach Post)

Ryder Cup for Dummies

Het is het evenement waar golfers het meest naar uitkijken en het levert de meest memorabele momenten op in de golfsport: de Ryder Cup. Komend weekend barst de titanenstrijd weer los en strijdt het Europese team tegen Team U.S.A.. Als golf-fanaat ga je dit natuurlijk weer op de voet volgen, maar voor je lekker mee kan praten op de 19de hole dit weekend moet je wel weten hoe het allemaal in z’n werk gaat. Daarom brengt Golf Nation je vandaag: de Ryder Cup voor Dummies.

De Teams

In de Ryder Cup spelen Team Europe en Team U.S.A tegen elkaar. Beide team bestaan uit 12 spelers en staan onder leiding van een team captain. De spelers veroveren door het jaar heen hun plek in het team, maar ook als je je niet kwalificeert is er nog een kans dat je mee speelt. De captains mogen namelijk nog wildcards weggeven om spelers die goed in vorm zijn een plek in hun team te geven.

 

Team Europe staat onder leiding van Darren Clarke en ziet er als volgt uit:

Name Age Country Appearances Won Lost Draw
Rafa Cabrera Bello 32 Spain Debut
Matthew Fitzpatrick 22 England Debut
Sergio Garcia 36 Spain Eight 18 9 5
Martin Kaymer* 31 Germany Four 4 3 3
Rory McIlroy 27 Northern Ireland Four 6 4 4
Thomas Pieters* 24 Belgium Debut
Justin Rose 36 England Four 9 3 2
Henrik Stenson 40 Sweden Four 5 4 2
Andy Sullivan 30 England Debut
Lee Westwood* 43 England 10 20 15 6
Danny Willett 28 England Debut
Chris Wood 28 England Debut

* captain’s wildcard pick

Team U.S.A. staat onder leiding van captain Davis Love en ziet er als volgt uit:

Name Age Country Appearances Won Lost Draw
Rickie Fowler* 27 USA Two 0 4 4
JB Holmes* 34 USA One 2 0 1
Dustin Johnson 32 USA Two 4 3 0
Zach Johnson 40 USA Four 6 6 2
Brooks Koepka 26 USA Debut
Matt Kuchar* 38 USA Three 4 5 2
Phil Mickelson 46 USA 10 16 19 7
Patrick Reed 26 USA One 3 1 0
Brandt Snedeker 35 USA One 1 2 0
Jordan Spieth 23 USA One 2 1 1
Jimmy Walker 37 USA One 1 1 3
Ryan Moore* 33 USA Debut

* captain’s wildcard pick

 

Het Format

Wat de Ryder Cup zo bijzonder maakt is dat er in teamverband gespeeld wordt. De eerste twee dagen worden er per dag vier Foursomes en vier Fourballs gespeeld. In beide spelvormen is het kiezen van de juiste twee spelers erg belangrijk en meteen ook een cruciale taak voor de captain. Beide spelvormen lijken op elkaar maar dat zijn ze niet. Hier een korte uitleg:

Foursome

Twee spelers van Team Europe spelen tegen twee spelers van Team U.S.A.. Als duo wordt er gespeeld met één bal die ze om de beurt mogen slaan. Dit kan de druk opvoeren voor bijvoorbeeld de teamgenoot van Thomas Pieters om een putt te maken als hij weet dat je op de volgende hole in het voordeel bent als je een lange drive slaat. Mist hij de putt, dan moet Pieters de hole afmaken en moet zijn teamgenoot de drive voor zijn rekening nemen.

Fourball

Zoals de naam al doet vermoeden zijn er in deze spelvorm wel vier ballen in het spel. Wederom strijden twee leden van elk team tegen elkaar en spelen beide hun eigen bal. De laagste score van beide teamgenoten bepaalt de score voor die hole.

ryder-cup-2016-travel-packages

Singles

Op zondag wordt het teamformat losgelaten en spelen de speler individueel tegen elkaar.

Matchplay

Alle wedstrijden worden gespeeld via het matchplay principe. Als de scores gelijk zijn wordt een hole gehalveerd, maar heeft een van de teams of speler een betere hole gespeeld staat hij 1UP. Wint hij daarna nog een hole staat hij 2UP. Zo gaat het op en neer totdat de tegenstander de score niet meer kan inhalen. Het kan dus zijn dat een team met 4UP voor staat en er nog maar drie holes te spelen zijn. Dan is de wedstrijd gewonnen en wordt de score als volgt genoteerd: 4 & 3. Dat betekent dat de winnaar 4UP stond met nog maar drie holes te spelen.

De winnaar van de wedstrijd verdient een punt voor zijn team en bij gelijkspel (All square: AS) wordt een punt gehalveerd. Er zijn in de Ryder Cup 28 punten te verdelen en aangezien Europa de titelverdediger is, hebben zij genoeg aan 14 punten om de titel te houden. Team U.S.A moet 14,5 punt scoren om de Ryder Cup mee naar huis te nemen.

De sfeer

De sfeer en spanning zoals we die zien bij de Ryder Cup is ongekend. Het teamgevoel is immens en dat zien we ook terug in de grote supportersgroepen die komen opdagen tijdens het toernooi. Uitgedoste supporters die met trots de kleuren van hun team dragen doet denken aan een EK of WK voetbal. Het is meteen ook één van de redenen (alsof er nog niet genoeg waren) om dit weekend even lekker de tijd te nemen en de Ryder Cup te kijken.

Nu je alles weet over de spelvormen, teams en tactiek in het spel kan je met een gerust hart meepraten met iedereen die op de 19de hole in spanning zit te kijken.About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Ryder Cup for Dummies' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.