Stippelberg golf

Golfbaan Portret: Stippelberg

We hebben de weergoden wederom aan onze zijde als we de rustige landweggetjes van oost Brabant afrijden. Het is meteen duidelijk dat de rustige en groene omgeving waar we ons begeven de perfecte setting is voor een golfbaan.

Onze verwachtingen zijn hooggespannen, en terecht, want dit keer is Golf Nation te gast bij Golfclub Stippelberg in Bakel. Op de top 50 in de lijst van mooiste golfbanen van Nederland (samengesteld door Golf weekly) bekleedt deze baan een zeer respectabele elfde positie.

Oefenfaciliteiten

Hoewel niet al te groot; de driving range is indrukwekkend te noemen. Eerder zagen we al eens een driving range waar een meer deel uitmaakte van je uitzicht, maar Golfclub Stippelberg tilt dit principe tot een hoger niveau door de landplek van je bal uitsluitend uit water te laten bestaan. Een aantal eilandjes vormen je targets maar buiten dat is het één en al water. De driving range is goed onderhouden en ziet erg netjes uit. Tussen de afslag plaatsen zijn tevens ook netten aangebracht, wat een veilige toevoeging is!

Driving Range Stippelberg

Baanontwerp

Hoewel ik vaak m’n best doe, lukt het deze keer niet om deze baan in één woord te beschrijven. Het is nieuw, het is rustgevend,  het is geweldig onderhouden maar bovenal is het adembenemend. Golfclub Stippelberg verdient de hoge notering in de lijst van mooiste golfbanen van Nederland. De baan wordt getypeerd door smalle fairways en de prachtige bunkers.

De combinatie van die twee factoren maken de baan al erg lastig voor de hoge handicapper en dit wordt alleen nog maar versterkt door het hoge gras naast de rough waar ballen op mysterieuze wijze lijken te verdwijnen. Frustrerend als je drive net de fairway af rolt door het snelle gras maar des te trotser het gevoel als je het korte gras weet te vinden met je tee shot. Power hitters kunnen hier soms beter een kortere club uit de tas pakken en voor accuratesse gaan.

Tijdens onze ronde verteld één van de twee uiterst vriendelijke marshalls over de truc van Golfclub Stippelberg om het onkruid uit het gebied buiten de rough te houden. Eens in de zoveel tijd leidt een herder zijn 200 schapen over de zijkanten van deze baan waar de wollige wezens kunnen genieten van al het heerlijke onkruid. Schapen blij, Stippelberg blij en geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

Bunker Stippelberg

Mooiste holes

De mooiste holes zijn moeilijk om te kiezen op deze baan waar je bij werkelijk elke hole zin krijgt in je tee shot. Als we dan toch moeten kiezen gaat mijn eerste nominatie uit naar de par 4 9de. De gevorderde golfer zal zijn driver in de tas laten en een kortere club voor zijn lay up kiezen want deze baan is opgedeeld in een fairway en een met water omringde green. Mij heeft het slechts twee ballen en wat licht binnensmonds gevloek gekost om deze hole te voltooien maar het was het meer dan waard.

Hole 9

Ik beschrijf nog één hole die er voor mij uitsprong maar in werkelijkheid was deze hele baan om van te smullen. Bij deze par 4, 10de hole, is niet de green maar de tee-box omgeven door water. Met een lichte bocht naar links buigt de baan naar de green toe met bos aan de linker- en achterkant en water aan de rechterkant. Net als vele andere wordt ook deze hole gesierd door de speels ontworpen bunkers wat de moeilijkheidsgraad van deze hole, ondanks de brede fairway, nog aardig hoog maakt.

Stippelberg

Sfeer

De sfeer is zoals je die verwacht in Brabant. Gezelligheid staat voorop en op de driving range worden we al even op vriendelijke wijze gecorrigeerd op onze beginnersfoutjes. De uiterst vriendelijke- en behulpzame marshals geven een welkom gevoel evenals het goedlachse horecapersoneel. Het voelt speciaal om deze baan te lopen en dat gevoel vertaalt zich naar een uiterst ontspannen sfeer.

Horeca

Net als de rest van deze baan oogt ook de horeca nieuw. Het is chique ontworpen met frisse kleuren en nodigt uit voor een drankje. Het verhoogde terras is ruim en biedt een heerlijk plekje in de schaduw voor wie wil. Het geeft vanaf enige hoogte ook een prachtig uitzicht over een aantal holes van de baan waar nog een aantal flights hun laatste putt maken om zich ook te verwennen met een koud wijntje of een witbiertje. De huidige menukaart is online te bewonderen.

Horeca 1  Horeca 2

Greenfee

StippelbergPrijs
Ma t/m Vr€ 60,-
Weekend€ 70,-
9h Executive€ 25,-
Winter Ma t/m Zo€ 25,-

Conclusie

Deze golfbaan behoort met recht al bijna tot de tien mooiste banen van Nederland want bij golfclub de Stippelberg komen de rustgevende natuur en het prachtige baanontwerp perfect samen. Laat ik nogmaals benadrukken dat deze baan voor de beginnende golfer echt een flinke uitdaging zal zijn maar de echte golf-fanaten zullen dat moeiteloos accepteren, puur voor de ervaring.

En als je in alles het positieve ziet hou je nog een hoop wijze lessen aan een ronde op deze baan over. Zo ben ik persoonlijk een stuk closer geworden met mijn sandwedge na meerdere bezoekjes aan de bunker, zijn mijn ogen nu getraind op ballen zoeken in hoog riet en zal ik op smalle banen eerder voor precisie gaan dan voor kracht. Maar al met al was dit een baan om nooit te vergeten. De ongerepte natuur, vriendelijke aanwezigen en schitterende baan maakt Golfclub de Stippelberg een ware parel van het zuiden.

Contact

Hooizak 7
5761 RZ Bakel
http://golfclub-stippelberg.nl/
Tel: +31 (0)492-820020

Driving Range StippelbergAbout

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Golfbaan Portret: Stippelberg' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.