Laranjal

Baanportet Quinta do Lago Laranjal

Op onze tweede dag in de Algarve bezoeken we nog een baan in het beheer van Quinta do Lago. Laranjal is wederom een mooie achttien holes baan vlakbij onze verblijfplaats Martinhal Quinta. Waar de North en South courses van Quinta do Lago op wandelafstand van elkaar liggen, is Laranjal een eindje verderop. Wat de banen wel gemeen hebben is de aandacht voor de verschillende grassoorten die worden gebruikt en natuurlijk de razendsnelle greens.

Oefenfaciliteiten

Bij aankomst rijd je langs de bag drop waar je tas uit de auto wordt gehaald om deze alvast op een buggy te zetten. Vervolgens krijg je bij de receptie een scorekaarten en een muntje voor de driving range, die net aan de overkant van de publieke weg ligt. Met één muntje haal je 48 ballen uit de automaat wat meer dan genoeg is om even rustig op te warmen.

De range is uitgebreid en biedt genoeg plek voor alle greenfee spelers, maar wordt vooral bezet door fanatiek ogende jongemannen die met het grootste gemak de mooiste ballen slaan. De afslagplaatsen zijn allemaal vanaf het gras, wat naar mijn idee nog steeds de beste manier is om je techniek op orde te krijgen.

Naast de driving range ligt een greenside bunker met het kenmerkende witte zand en niet veel verderop de smalle, maar lange, putting green.

Baanontwerp

Jorge Santana ontwierp deze baan en nam hierbij net een andere aanpak dan we gewend zijn. Veel banen kennen een 4-4-10 ontwerp wat betekent dat er 4x Par 3, 4x Par 5 en 10x Par 4 zijn. Laranjal kent een 5-5-8 ontwerp en dat betekent inderdaad dat er een “extra” Par 3 en Par 5 te spelen valt. Als groot fan van Par 5’s (slechte slagen zijn makkelijker te repareren) was dit een fijne bijkomstigheid.

Vergeleken met de North course van Quinta do Lago was deze baan een stukje verder verwijderd van de bewoonde wereld. Minder wegen die langs de baan lopen en geen enorme villa’s langs de fairways. Ook wordt tijdens de ronde duidelijk waarom er voor de naam Laranjal is gekozen. Talloze sinaasappelbomen vormen een barrière tussen de golfbaan en alles wat daar buiten ligt. Een prachtig aanzicht en een fijne afwisseling met de kenmerkende bomen uit de omgeving die, hoe mooi ook, op een gegeven moment toch op elkaar gaan lijken.
360 graden panorama

Mooiste hole

De 9de hole op Laranjal is een par 5 van 405 meter. Niet al te lang zou je zeggen, maar deze hole heeft verder alles in zich om  het je erg moeilijk te maken. De hole is eigenlijk opgesplitst in twee fairways, gescheiden door een water hazard. Een drive van minimaal 250 meter is nodig om deze te overbruggen, dus word je als snel gedwongen om een (paar) club(s) lager in je tas te zoeker naar iets waarmee je zo’n 190 meter slaat. Met twee slagen naar de green wordt hiermee al moeilijk gemaakt, maar het is niet onmogelijk. Tenminste, als je niet bang bent om een dikke 200 meter te overbruggen naar een green die wordt bewaakt door nóg een water hazard. Als je dit al overweegt, vergeet dan niet dat het terras van het clubhuis mee kijkt naar jouw approach op deze hole.
360 graden panorama

Kies je de veilige weg en ga je in drie slagen naar de green, dan moet je de green ook wel raken. Ruimte voor fouten is er alleen achter de green, want met water rechts en bunkers links wil je in beide liever niet terecht komen.

Sfeer

De mensen zijn gastvrij, behulpzaam en vriendelijk. Net als bij de andere banen die we bezochten in de Algarve was het merendeel van de spelers niet Portugees. De Engelsen voor ons hebben tot drie keer toe gevraagd of we niet door wilde spelen, maar met de luid juichende Duitsers (na elke gemaakte bogey) achter ons, was dat echt niet nodig. Er is tijd en ruimte zat om rustig je holes te spelen en zelfs bij de Par 3’s vinden er geen ophopingen van flights plaats. Het is relaxed in de Algarve, dat is ons nu wel duidelijk. De flights worden ruim van elkaar geboekt en onze flight wordt niet opgevuld met twee anderen om maar zoveel mogelijk golfers op de tee te krijgen.

Conclusie

Quinta do Lago Laranjal is de mooiste van de banen die we gespeeld hebben tijdens onze golfbreak. De sinaasappelbomen die de baan omlijsten geven een onwerkelijk mooie ervaring op een golfbaan. Uniek in zijn soort. De rough is zo fluffy dat je met het volste vertrouwen dwars door dit mooie gras heen slaat, wat het speelplezier enorm bevordert. De combinatie van de omgeving met een mooi baanontwerp maakt Laranjal een feest om te spelen voor elk niveau. Het is jammer dat een klein en beperkt terras geen uitzicht biedt over een spectaculaire slot-hole, maar veel meer dan dat hebben we ook niet aan te merken op deze prachtige baan.About

Golf gek, houdt van gadgets en probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste Golf Gear! Handicap 20. In de Tas: Taylormade RSI 1 4-PW, Cleveland 588 Forged Satin 56gr, Wilson Staff 8881 BLK putter, Wilson D100 Houten 3, Taylormade SLDR S 11 GR Driver, Wilson Staff FG TOUR M3 23gr hybride,


'Baanportet Quinta do Lago Laranjal' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.