IMG_3311

Baanportret: Platja de Pals

Een veel grotere regenbui had ik me niet kunnen indenken bij een bezoek aan één van Spanjes oudste golfbanen. De regen komt horizontaal voorbij vliegen en waterhindernissen bouwen zich uit tot één groot zwembad. Gelukkig werd er rekening gehouden met een uitgebreide lunch voor onze ronde golf zou beginnen, dus hopend op het beste gaan we aan tafel.

We zijn te gast bij golfbaan Platja de Pals, een golfbaan uit 1966, in de normaal met zonovergoten Costa Brava. Liefhebbers van de golftradities halen hun hart op, op deze 18 holes Par 73 baan. De holes zijn omrand door prachtige bomen wat resulteert in een prachtige ervaring, zelfs als je je bal de bomen in sliced.

De greens zijn vaak verhoogd, omringd met bunkers en/of bomen, wat vraagt om een delicate aanpak in elke approach.

IMG_3316

 

De schoonheid van deze baan is ook niet onopgemerkt gebleven bij toernooi organisaties, waardoor Platja de Pals de laatste jaren heel wat toernooien heeft mogen ontvangen.

1972 – Spanish Open (PGA Professional Tournament).

1994 – Heineken Open Catalonia (Open Circuit PGA Professional).

1996 – International Amateur Championship of Spain Male – Copa SM El Rey.

2000 – Women’s International Championship of Spain – Copa SM La Reina.

2002 – Peugeot Oki – Tour of Spain.

2002 – Qualifying School Finals – PGA.

2003 – Qualifying School Finals – PGA.

2004 – Qualifying School Finals – PGA.

2005 – European Final Catalonia Ladies Masters.

2008 – International Amateur Championship of Spain Male – Copa SM The King.

2010 – International Amateur Championship of Spain-Copa SM Women La Reina.

2011 – Championship of Spain National Amateur Individual over 35 years.

IMG_3291IMG_3293

OEFENFACILITEITEN

De driving range is sober, maar dient haar doel. Meerdere targets, mandjes en vlaggen om je afstanden te meten en slechts een tiental afslagplaatsen. Een mandje ballen kost één euro en levert je 15 ballen op.

De chip en putting greens zijn prachtig onderhouden al ondervinden ze wel last van alle takken en bladeren die uit de vele omliggende bomen waaien. Dat doet helaas wel iets af aan hoe mooi het gras is, hoe keurig kort gemaaid en hoe dicht bezaaid de greens zijn.

BAANONTWERP

Platja de Pals is een oude baan, maar ontworpen met een visie. In tegenstelling tot veel hedendaagse banen is deze baan niet in een bestaand bos geplaatst, maar is het bos om de baan heen gepland. Het ontwerp en de constructie van de baan ging samen met het planten van een immens dennenbos wat tegenwoordig de kern is van het imago van Platja de Pals.

IMG_3322

De baan is niet heel erg lang, maar daarom niet minder uitdagend. De korte Par 4’s (onder de 300m) vragen veel tactisch inzicht van elke speler. Afhankelijk van je niveau maak je een keuze en dat maakt deze baan interessant voor elke handicap golfer.

Ook is deze baan vreselijk goed bestand tegen regen, want op miraculeuze wijze ging tijdens de lunch de zon weer schijnen en was er tijdens de ronde nog erg weinig te merken van de onvoorstelbare bak regen die we mochten aanschouwen.

IMG_3305IMG_3314

MOOISTE HOLES

De 7de hole (Par 4) van 360 meter lijkt er één om met een goede drive een mooi ijzer over te houden. Maar op deze hole moet je er rekening mee houden dat er een rij gigantische bomen midden op de fairway staat. Je moet iets korter van de tee spelen en zorgen dat je over de bomen komt met je tweede slag. Een fantastisch aanblik is het, want de green is moeilijk te zien en je twijfelt heel even of je wel de goede kant op speelt.

De 9de (Par 3) speel terug naar het clubhuis en is met 140m niet de zeker niet langste Par 3. Wat het zo’n mooie hole maakt zit hem in de dichtgegroeide bomen die kort om de green heen gepland zijn. Veel ruimte voor een afwijking heb je niet, die bal moet op de green landen want anders kan je de bossen in. Extra mooi aan deze hole is dat de green slechts op een paar meter ligt van het clubhuis, maar zolang je op de green staat waan je jezelf nog in een sprookjeswereld.

IMG_3311

SFEER

Het clubhuis is al net zo oud als de club en is een perfecte mix van oude tijden en moderne invloeden. Dit geldt voor de kleedkamers, het restaurant en de ontvangst. Je huurt hier voor 2 euro een handdoek en voor 5 euro een locker voor een dag.

Ondanks de prachtige baan is het er niet druk. Mensen die er wel zijn hebben de tijd en genieten van het weer en de sport. Mocht je Nederland ontzettend missen, wees dan niet gevreesd, want deze baan is populair bij Nederlanders.

 IMG_3285 IMG_3287

HORECA

Het restaurant is, in lijn met de rest van de club, een prachtige mix van oud en nieuw. Wat voorop staat is de gastronomie en de kwaliteit van je maaltijd. De ervaren bediening zit bordenvol kennis en vertelt je graag alles over de gerechten en de herkomst ervan. Ook voor wijnkeuzes bij je gerechten weten ze je haarfijn te adviseren en komen met heerlijke complementaire combinaties op de proppen.

Naast het restaurant beschikt de club ook over een ruime bar waar grote leren banken een statige indruk geven. Maar er wordt gelachen en genoten, wat het tot een heel prettige ruimte maakt.

IMG_3281

GREENFEE

Hoogseizoen Laagseizoen
18 holes € 78 € 89
9 holes € 54 € 64
18 holes – junior € 39 € 44,50
9 holes – junior € 27 € 32
18 holes – senior € 63 € 72
9 holes – junior € 44 € 52

 

Het laagseizoen loopt van januari tot juni en van september tot december, met uitzondering van weekenden en vakantieperioden. Het hoogseizoen is in juli, augustus, in weekenden en in vakanties.

IMG_3304

CONCLUSIE

Platja de Pals is niet een klassieke homecourt waar je hard kan werken aan je ontwikkeling als golfer. De oefenfaciliteiten zijn hiervoor simpelweg niet optimaal. Maar laten we eerlijk zijn; Platja de Pals is voor genieters. Van golf, het weer, de natuur en zelfs eten en drinken. Hier heeft niemand haast en dat is een heerlijke gedachtegang.

De natuur is verbluffend en is een sprookje om in rond te mogen lopen. Het gras licht er prachtig bij en de greens zijn een plaatje. Heb je de kans en een keuze om te maken? Ga eens langs bij deze (toch al wel veel ontdekte) parel in de Costa Brava.

Voor meer informatie, kijk op:
www.golfplatjadepals.com

IMG_3326

 About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: Platja de Pals' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.