golfset kopen

Koopgids: Beginners Golfset Kopen

Of je nou klaar bent met de leenclubs van je golfpro, je vrienden al met glimmende nieuwe ijzers rondlopen of de baanpermissie eindelijk op zak hebt: die eerste golfset gaat er komen. Geen verkeerd besluit want of je nou nog volop aan het lessen bent of je GVB al op zak hebt, een eigen golfset speelt toch het  lekkerst. Zo kan je beter wennen aan de grip, de lengte van de golfclubs en erachter komen hoe je het beste swingt. En dan hebben we het nog niet eens over het heerlijke gevoel dat je met een volle golftas over je schouders (of op een trolley) de baan kan gaan verkennen.

Beste golfset deal op dit moment:

GolfsetSetHalf/CompleetWinkelPrijsVerzendkosten
beginners golfsetWilson Prostaff Combo

HeelJumbo Golfwereld€ €399,-Gratis

Via Google vind je binnen no-time een waslijst met (online) golfwinkels waar je terecht kan voor je beginners golfset. Helaas word je daar alleen niet veel wijzer van als het gaat om het maken van een keuze. Want waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kopen van een beginners golfset? Deze koopgids geeft antwoord op belangrijke vragen en legt uit hoe je uitkomt bij een voor jou geschikte golfset. Voor je je eerste golfset aanschaft is het belangrijk om een aantal vragen te beantwoorden: hoe intensief wil je gaan spelen? Wil je les gaan nemen of zelf aan de slag? En niet geheel onbelangrijk: hoeveel ben je bereid om eraan uit te geven? Als je twee keer per jaar wilt spelen omdat je bedrijf tegenwoordig deals sluit op de golfbaan, ga dan voor een goedkope complete set of een tweedehands golfset. Ga in het laatste geval dan wel liever voor een bekend merk aangezien deze kwalitatief goed zijn (en blijven) en het waarschijnlijk nog wel een hele tijd volhouden zonder te slijten.

We gaan er hier echter vanuit dat je enthousiast bent en wil gaan lessen, je GVB halen om vervolgens regelmatig 9 of 18 holes te overwinnen. Dan komt eigenlijk alles neer op je budget. Veel geld uitgeven aan je eerste set is prima als je er al zeker van bent dat je verder wil met golfen maar twijfel je nog enigszins dan is een beginnersgolfset misschien de betere keuze. Een gulden middenweg is een halve golfset kopen. Deze zijn relatief goedkoop en geven je alle clubs die je nodig hebt om een baan te lopen en dan kan je daarna altijd nog bepalen of de golfwereld wel aan jou besteed is. Vind je het toch niks dan heb je weinig geld uitgegeven en kan je je golfset waarschijnlijk wel weer doorverkopen. Is het wel helemaal aan jou besteed dan kan je eenvoudig je set upgraden naar een volwaardige set door een paar extra golfclubs aan te schaffen.

Nu je voor jezelf kan bepalen in welke richting je wil gaan zoeken kan je twee dingen doen; naar een golfwinkel stappen voor advies of online kijken naar het aanbod. Dat laatste klinkt misschien gek omdat een golfclub ook goed moet voelen, maar laten we eerlijk zijn, als beginner weet je eigenlijk nog niet precies wanneer het dan ook echt goed voelt. Wat dat betreft kan je dus in principe blind online een set kopen. Over het algemeen zijn de prijzen online een stuk aantrekkelijker dan in een fysieke winkel.

What’s in the bag

golfsetHet is het handigst om als beginner een set te bestellen waarmee je in een keer klaar bent. Deze beginnersset (ookwel boxsets genoemd) verkoopt vrijwel elke winkel zowel online als offline. In een dergelijke set zitten vrijwel altijd een putter, ijzers, een (of twee) hybride(s), een hout en een driver. Afhankelijk van de prijs of je keuze voor een hele of halve set kan dit variëren. Maar wat zijn dit voor clubs en heb je ze wel echt nodig? Het simpele antwoord is in het begin nog: nee, niet allemaal. Maar gaandeweg je beter wordt en je techniek verbetert gaan alle clubs wel van pas komen. De clubs die je koopt zijn ontworpen om allemaal een andere afstand af te overbruggen. De putter is eenvoudig; die gebruik je om op korte afstanden te putten. Daarna komen je wedges, waarbij de bal hoog de lucht in gaat en weinig afstand af legt. De belangrijkste twee zijn de sand wedge (SW) en pitching wedge (PW). Daarna volgen de ijzers die oplopen van 9 tot en met (in principe) 1. Hoe lager het nummer, hoe verder je er mee kan slaan en hoe lager de balvlucht. Ijzers met nummers lager dan 4 vind je zelden in beginners golfset. De reden hiervoor is dat deze simpelweg te moeilijk zijn om mee te slaan als je techniek nog niet helemaal in orde is. Maar daar hebben de golffabrikanten iets op gevonden: de hybride. Deze benaming slaat op de hybride (kruising) tussen een ijzer en een houten en zien eruit als een ijzer met een knots achter het blad. Hyrbide golfclubs zijn veel makkelijker te slaan en daarom een erg interessant en heel handige club voor beginners. Dit type golfclub zien we dan ook vaak terug in een goede beginners golfset en heeft ook vaak een laag nummer (meestal 3 of 4). Deze clubs vervangen de ijzers met hetzelfde nummer maar zijn veel fijner in de omgang. Zo fijn zelfs dat ze ook regelmatig in de tas zitten bij professionals.

Na de hybrides volgen de echte “knotsen” zoals de houten 5, houten 3 en de driver. Hoewel het er een stuk stoerder uitziet met zo’n grote club en het redelijk machtig voelt, is dit vaak voor beginners nog een moeilijke club om te gebruiken. Door het relatief vlakke clubblad zijn deze clubs gevoelig voor grote afwijkingen (meestal naar rechts) en erg moeilijk om goed en recht te slaan. Daarnaast sla je met een goede techniek verder met een ijzer 7 dan met een driver zonder techniek (echt waar, we zien het wekelijks op de driving range).

Graphite golfclubs vs stalen golfclubs

Een volgende belangrijke keuze bij het kiezen van de juiste golfset is de keuze van de shaft. Dit gedeelte van de golfclub (tussen de grip en het clubblad) kan bestaan uit staal of de flexibelere kunststof grafiet. Bij vrijwel alle (beginners) golfsets heb je de keuze uit deze twee opties. Maar wanneer kies je welke? En is er een beter dan de ander?

Een tijd geleden waren graphite shafts bijna uitsluitend voor de vrijetijds-, beginnende- en licht gevorderde golfers. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Ook professionele golfers gebruiken tegenwoordig graphite shafts op de PGA tour waaruit blijkt dat dit type shaft niet meer uitsluitend voor de zwakkere golfer is.

Hoewel jongeren en fysiek wat sterkere spelers nog veelal geadviseerd worden om voor staal te kiezen, en de ouderen voor graphite, gaat het (zoals bij vrijwel elk onderdeel van je golfuitrusting) voornamelijk om het gevoel. Uitproberen en beslissen wat je het fijnst aan vindt voelen. Hoewel het vooral om persoonlijke voorkeur draait, zijn er wel een aantal feiten die een rol kunnen spelen in het besluit:

 • Stalen shafts zijn goedkoper dan graphite. Zo kan een set met graphite shafts duurder zijn dan dezelfde set stalen shafts.
 • Ooit werden stalen shafts gezien als een stuk duurzamer dan graphite maar dat is niet meer het geval. De graphite shafts van goede kwaliteit gaan net zo lang mee als de variant met staal. Maar: graphite shafts kunnen veel te lijden hebben van een klein beschadigd stukje en scheurtjes terwijl stalen shafts meegaan zolang er geen roest op zit of de club verbogen of gedeukt is (wat maar zeer zelden voor komt).
 • Graphite shafts geven minder trillingen door naar de handen, armen en shouders.
 • Graphite shafts zijn lichter, maar zorgen ook voor trillingen waardoor je goede slagen nog kleine afwijkingen krijgen naar links of rechts waar dat bij staal niet het geval zou zijn.

Clubfitting

Hoewel veel golfers pas ver na het behalen van het GVB gaan nadenken over clubfitting (het op maat laten maken van je clubs) is het geen gek idee om er nu al eens over na te denken. Bij clubfitting kijkt een expert naar je swing, afstand tot de bal, swingsnelheid en vele andere zaken die invloed kunnen hebben op een goede balvlucht. Een paar centimeter verschil in clublengte en een andere shaft kunnen al een wereld van verschil maken.

In principe kan je een goede techniek opbouwen met veel lessen en oefenen, clubfitting moet je daarbij zien als hulpmiddel voor wat extra afstand en wat minder mis-hits (wat een hoop frustratie scheelt). Het volgende kan de knoop wellicht meteen al doorhakken: de standaard lengte van een golfclub is geschikt voor mensen tussen de 1.75m en 1.90m. In deze gevallen kunnen je clubs dan te groot of te klein voor je zijn waardoor je er moeilijk een swing mee kan maken en je in beide gevallen een slechte houding aanleert om dit verschil te compenseren.

Als een je een clubfitting alleen zou weigeren voor de kosten die het met zich meebrengt, ga dan naar een golfwinkel die gratis clubfitting aan biedt bij aankoop van een set (soms met een minimum bedrag).

De meest voorkomende aanpassingen naar aanleiding van een clubfitting zijn verlenging van de clubs en het aanbrengen van een dikkere grip. Heb je grote handen? Ga eens langs bij een golfwinkel en ervaar hoe een midsize of fullsize grip je in de handen ligt. Aanpassingen in lengte zorgen ervoor dat je in een zo neutraal mogelijke houding staat bij het adresseren van de bal waardoor je een betere swing kan maken.

Tweedehands Golfset

Wilson GolfsetEen optie naast het kopen van een volledige beginnersset is het kopen van tweedehands golfclubs. Verschillende sites zoals Golfclubtrader en Golfbidder bieden op overzichtelijke manier complete tweedehands ijzersets, putters, drivers en elke andere club aan. Een mogelijkheid die je hebt als beginner is te besluiten om een driver en houten nog niet aan te schaffen en te investeren in een betere ijzerset. Als je er een putter bij koopt en een goedkope tas ben je dan waarschijnlijk nog beter uitgerust dan met een beginners golfset.

Op deze sites worden de aangeboden clubs beoordeeld op de staat van hun onderdelen. Het clubhoofd, de shaft en de grip krijgen een cijfer waardoor de staat van het product duidelijk wordt. Onthoud wel dat het hier vooral gaat om het uiterlijk (zoals krasjes en stukjes die missen in de lak) en niet om de prestaties van de clubs.

Golfset Prijs

Topfabrikanten van clubs bieden over het algemeen geen volledige golfsets aan. Waarschijnlijk gezien het feit dat een gemiddelde ijzerset van een topmerk al snel twee keer zoveel kost als een hele beginnersset. Dat maakt het financieel gezien wel erg interessant om een volledige set te kopen. De golfsets van merken als Dunlop, Spalding, Wilson en Skymax zijn over het algemeen prima om mee van start te gaan en kosten gemiddeld €150,- voor een halve- en rond de €300,- voor een hele set. Daarnaast zijn er regelmatig aanbiedingen van dergelijke sets waardoor de prijs nog wat lager kan zijn. Hier onder vind je overzicht van een aantal geselecteerde sets door ons:

Beginners GolfsetsGolfsetHalf/CompleetWinkelPrijsVerzendkosten
Black Diamond FullCompleetJumbo Golfwereld€ €229,-Gratis
Strata/Callaway CompleteSpalding FullCompleetJumbo Golfwereld€€349,-Gratis
beginners golfsetWilson Prostaff Combo
CompleetJumbo Golfwereld€ €399,-Gratis
Tommy Armour Black golfsetSpalding SP99Half€€199,00Gratis
Cobra Z golfsetCobra Z golfsetCompleetJumbo Golfwereld€€799,-Gratis

Tot slot

Dit zijn de hoofdzaken die je moet weten voordat je overgaat tot de aanschaf van een beginners golfset. Bij golf blijft het een feit dat je alles zo duur kan maken als je zelf wilt, maar dat het gevoel toch het belangrijkste is. Beslis je om toch geen golfset te kopen maar ga je toch voor een losse ijzer set? Lees dan onze golftassen koopgids om de golftas te kiezen die bij jou past! Bedenk je goed wat je met je golfset wil bereiken en wat je golfambities zijn. Ben je een sportief en ben je van plan om veel te gaan lessen? Investeer dan in een iets geavanceerdere golfset om niet snel weer een nieuwe duurdere set te hoeven kopen. Wanneer je enkel recreatief wil gaan golfen en geen haast heb, kan je het beste een beginners golfset aanschaffen! Laat ons weten of deze informatie je geholpen heeft en vertel ons welke set je hebt gekozen. Voor nu: heel veel succes met het vinden van een goede golfset, en voor later: heel veel golfplezier.

Smarfer.com pictogrammenBrute StrengthAbout

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Koopgids: Beginners Golfset Kopen' have 15 comments

 1. March 21, 2013 @ 19:47 karel duinker

  dit stuk heeft mij een goed inzicht gegeven
  dank je wel

  Reply

 2. June 5, 2013 @ 11:18 Lukas

  Bedankt voor het artikel. Nou, weet ik waar te beginnen 🙂

  Reply

 3. June 21, 2013 @ 19:49 Marcel

  Hartelijk dank voor het artikel, Je hebt dit prima opgezet, ik weet nu wat mij morgen te doen staat.

  Reply

 4. July 13, 2013 @ 12:35 Pieter

  Bedankt voor je duidelijke uiteenzetting over hetgeen je nodig hebt als beginnende golfer, en informatie geeft over de aankoop van goede materialen en ook de prijs daarvan. Daarnaast, wat de werking is van de diverse golfclubs, en welke je het best kunt aankopen om deze later nog aan te kunnen vullen, om je uitrusting volledig te maken. Vriendelijke Groet.

  Reply

 5. August 7, 2013 @ 16:01 Jeffrey

  Leuke guide, zal zeker van pas komen!

  Reply

 6. September 22, 2013 @ 13:47 Marrie

  Geweldige hulp om als beginnend golfer een set aan te schaffen, wordt heel duidelijk en in gewone mensen taal uitgelegd waar op te letten en wat te doen.
  Met vriendelijke groet

  Reply

 7. December 25, 2013 @ 13:12 roger Van den Bergh

  Volledig set en hulpset aan te bieden .Voor info zie gsm nr 0473-261446

  Reply

 8. February 9, 2014 @ 01:08 Johny

  Bedankt voor het artikel, erg informatie, ik zal het met me vrienden delen! Nogmaals bedankt!

  Reply

 9. April 21, 2014 @ 14:22 paul Maas

  beste laurens,

  Helder en informatief, merci!

  Reply

 10. August 31, 2014 @ 11:53 Laurens

  Bedankt voor jullie reacties! Ben wel heel benieuwd naar de uiteindelijke keuze… wat is het geworden?

  Reply

  • July 21, 2015 @ 07:59 Francis

   Wat is het verschil tussen een heren- en een damesset?

   Reply

 11. November 2, 2014 @ 11:58 Erik

  Nog dit… Ben je net begonnen en vind je het zo leuk dat je (veel) meer wilt gaan golfen? Geef dan niet te veel uit aan je beginners-set. De kans is groot dat je na zo’n twee jaar merkt dat de set van een ander veeeel lekkerder speelt. En dat -wanneer je een keer een fitting doet bij een golfshop (echt leuk, moet je gewoon een keer doen: het is meestal gratis!)- blijkt dat je zo veel gevorderd bent dat er sets zijn die geschikter voor je zijn dan je eerste setje…. En dat je zelf het verschil ook duidelijk merkt….
  Dan is het extra leuk als je je eerste set nog fatsoenlijk op Marktplaats of Golfbidder kunt verkopen en die mooie set (waar je dan wel heel lang mee kunt doen) kunt aanschaffen zonder er al te veel bij in te schieten.

  Reply

 12. April 21, 2015 @ 07:03 Jos

  Beste Laurens,

  Bedankt voor een leuk en informatief stuk.
  Ik ga deze maand beginnen met het bevalen van mijn baanpermissie.
  Mijn doel is om actief te gaan golven.

  Ik richt mij op tweedehands golfsets. Wat helpt is de waarde checker van de PGA website.
  Nu ben ik benieuwd wat de invloed is van de leeftijd van golfsets op de kwaliteit.
  Ik kijk nu bijvoorbeeld naar een Nike CCI cast iron set uit 2007 (volgens de PGA waarde checker)
  Is dit nog de moeite waard?

  Reply

  • May 2, 2015 @ 12:04 Laurens

   Hoi Jos,

   Of de leeftijd van een club van invloed is op de kwaliteit ervan is een goede vraag. Het antwoord is helaas niet eenduidig. Een professional met clubs uit 1990 verslaan mij gegarandeerd, ook al speel ik met de allernieuwste clubs. Dus nee, de leeftijd van de clubs hoeft niet te betekenen dat het geen goede clubs meer zijn. Wat wél belangrijk is, is de jaren aan innovaties die je mist door voor oude(re) clubs te kiezen. Elk jaar worden de clubs makkelijker gemaakt om mee te spelen en stimuleren ze (de beginners-ijzers in elk geval) een hoge lancering van de bal. Als jij een goed gevoel hebt bij de CCI cast iron set, dan is het geen verkeerde keuze. Probeer ze wel eerst eens uit en sla daarna eens met een recenter model. Je kan dan in één keer ervaren wat 8 jaar aan innovaties oplevert.
   Succes met de keuze!

   Reply

 13. August 22, 2017 @ 15:08 Jan Pieterman

  Hoi,
  Bedankt voor het duidelijk omschrijven wat er komt kijken bij de keuze van de clubs.
  Binnenkort ga ik beginnen met (Baanpermissie) lessen na een introductiedagje.
  Naar aanleiding van deze site, ga ik in overleg met mijn leraar over tot aanschaf, en niet eerder.
  Nogmaals bedankt ,
  Jan.

  Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.