winter-golf

Blog: Winter is Coming

Winter is coming! En dat geeft in de golfwereld een paar zekerheden: de mooiste toernooien liggen achter ons, de “mooi-weer golfers” zetten hun clubs weer in de schuur en alle merken lanceren hun nieuwste producten. Na het werk 9 holes lopen zit er niet meer in en als het echt koud wordt is er op de baan alleen nog plek voor die-hards.

Toch gaat deze bundel van teleurstelling gepaard met een gouden randje, want deze periode is bij uitstek het moment om nieuwe clubs aan te schaffen.

To buy or not to buy

Mij is altijd verteld dat je nieuwe clubs (zeker ijzers) niet midden in het seizoen moet kopen, maar juist er na. Want wat als je lekker je handicap aan het verlagen bent en je slaat ineens vijf meter verder met elk ijzer dan je gewend bent? In de winter ga je trainen op je techniek en het wegpoetsen van je mishits, in de lente begin je dan weer te werken aan je handicap op de baan. Dus als er een moment is om nieuwe clubs te kopen, dan is het nu wel.

Voor mij als golfliefhebber is elk jaar de verleiding groot om een nieuwe set te kopen. Dat ik nog met mijn ijzers uit 2013 speel is dan ook een klein wonder te noemen. Want elk jaar zijn de nieuwe clubs lichter, beter, langer, mooier, nieuwe en glanzender, waardoor de hebzucht alleen maar weer groeit.

Maar wanneer koop je dan nieuwe clubs? Naar mijn idee is het vrij eenvoudig te beschrijven als: wanneer je je oude club(s) ontgroeit bent. Als je nog met een beginnersset speelt en je onder de handicap 24 zit bijvoorbeeld. Of als je shaft nog regular is terwijl je swingsnelheid enorm verhoogd is. Zo speel ik nog met mijn high-launch TaylorMade Rocketballz regular shaft, maar vraagt mijn spel inmiddels om een stijvere shaft en minder hulp bij een hoge balvlucht.

Als je niet zeker weet wat voor clubs goed bij je spel passen, neem je clubs eens mee naar je lokale golfwinkel of een Jumbo Golfwereld. Zij kunnen je helpen te bepalen of je clubs wel bij je passen en van welke clubs jij heel veel voordeel kan ervaren.

En al die nieuwe technieken dan? Elk jaar worden nieuwe clubs gemaakt die beter zijn dan het jaar ervoor. Nieuwe termen, technieken en innovaties vliegen je om de oren waardoor het bijna onbegrijpelijk is dat je met je oude clubs überhaupt nog een bal kan raken. En die lijn van vorig jaar die toen de beste, langste en mooiste was? Die ligt nu voor de helft van de prijs in de schappen. Het is soms moeilijk maar ik probeer me altijd af te vragen wat het allernieuwste dan biedt ten opzichte van een vorig model. Meestal is dat verschil niet zo groot, maar het verschil met je huidige clubs wel.

 Pimp my clubs

Het kan ook zomaar voorkomen dat jij, na jaren lief en leed gedeeld te hebben, nog helemaal verliefd bent op je oude ijzers. Als je set nog helemaal bij jouw speelstijl past en voelt als de ware match, dan werkt het net als in de liefde: hou er vooral aan vast! Nieuw is zeker niet altijd beter en als jij goede scores op de kaart schrijft, zou ik vooral niet proberen nog een paar meter extra uit een nieuwe club te krijgen. Behoor jij tot deze groep mazzelaars, vraag je dan eens af of je ze ook wel genoeg liefde en aandacht geeft.

Na een paar jaar (afhankelijk van je speelfrequentie) zijn je grips echt wel versleten en hetzelfde geldt voor je groeven. Kies er dan voor om in de winter je geliefde clubs even op te pimpen. Nieuwe grips, groeven slijpen en misschien hier en daar nog even poetsen en je bent weer helemaal klaar om te gaan. Dit is ook een mooi moment om kritisch te zijn op je grips. Zijn ze dik genoeg? En krijg je de gewenste feedback van je club? Dit is gelukkig ook allemaal naar jouw wensen aan te passen.

Winter tips

Ben jij het type golfer dat de baan op gaat ongeacht het weer? Of het nou regent of sneeuwt? Dan heb je een grote kans om goed voorbereid je eerste qualifying kaart te spelen als de zon weer gaat schijnen. Voor iedereen dit in de winter aan zijn techniek blijft werken hebben we nog een paar tips om deze grauwe maanden goed door te komen:

  1. Koop een paar winterhandschoenen! Het is even wennen met twee handschoenen aan, maar zo lekker warm!
  2. Sla rustig en uitgebreid in. Niks zo funest voor je koude spieren dan meteen die driver 250+ te willen slaan met je eerste paar ballen.
  3. Zorg dat je schoenen nog voldoen. Zijn ze waterdicht en warm genoeg?
  4. Let op je afstanden! In het koude weer sla je een stuk minder ver dan met warm weer, denk dus goed na over je clubkeuze.
  5. Zorg voor warme kleding en een winddichte buitenlaag. Koude wind snijdt dwars door je favoriete golftrui heen.

Wij van Golf Nation gaan deze winter lekker door met lessen, kaarten lopen en vooral veel oefenen. Of er nog een bezoekje wordt gebracht aan een clubfitter staat nog ter discussie. Eén ding is zeker: we houden jullie de hele winter op de hoogte van de nieuwste releases en nieuwtje uit de golfwereld.About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Blog: Winter is Coming' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.