Golfbal

De illusie van PAR

Je zou toch soms bijna gaan denken dat het goed te doen is om alles ‘gewoon’ PAR te slaan in je volgende ronde. Want op TV lijkt het makkelijk, op de driving range sla je ballen weg alsof het pingpongballen zijn en je laatste ronde ging al heel aardig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook zo één ben; je slaat drie keer PAR op negen holes en gelooft meteen in die superlage handicap.

Niet raar natuurlijk want we willen allemaal zo kunnen driven als McIlroy, putten als Tiger en de bal effect geven zoals Bubba Watson. Maar wat ik op zulke momenten vooral niet moeten vergeten is dat die lange klap of goede putt niet het moeilijkste is van golfen… het moeilijkste is om constant die slagen te maken. Je moet het beheersen en ze blind kunnen uitvoeren. En helaas is dat nog niet het geval.

Het is misschien ook wat optimistisch om te denken dat een paar bezoekjes aan de driving range elke maand genoeg is om je met de beste te kunnen meten. En toch denk ik na elke ronde: wat als die ene slice er niet bij had gezeten, wat als ik die ene pitch niet vol in het centrum van de bal had geraakt of wat als ik die putt beter had gelezen? Op dat soort momenten is er eigenlijk maar één antwoord wat je met de neus op de feiten drukt: als je echt zo’n goede golfer was, had je al die slagen wel goed geraakt!

Dus vooralsnog blijft er maar één oplossing in de zoektocht naar een consequent geslagen PAR en dat is oefenen. Zoals mijn pro altijd zei: practice makes permanent. Als je genoeg oefent, sla je dezelfde ballen altijd goed en of ze dan perfect zijn is minder belangrijk. Maar als je tijd wil steken in elk aspect van het golf, dan ben je wel wat avondjes kwijt en laten we eerlijk zijn: wie heeft er zin om tien meter putts te oefenen terwijl je ook met je de ballen met je driver een paar honderd meter verderop kan krijgen?

Ik denk dat bij mij de techniek ook gewoon beter moet. Weer even een lesje inplannen en te horen krijgen dat er nog heel erg veel plek is voor verbetering. Tot die tijd blijft het denk ik toch gewoon bij een gezellige ronde lopen met vrienden, wat eigenlijk ook veel leuker is, en dat de PGA tour nog maar even moet wachten


Tagged: ,


About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'De illusie van PAR' has 1 comment

  1. December 4, 2012 @ 21:26 Berend

    Helemaal mee eens! Golf Channel laat je al snel denken dat golf een makkelijk spel is terwijl je dit spel nooit binnen een paar jaar volledig zal beheersen. Blijven oefenen!

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.