Golf wedge

Golf Wedge kopen? Lees onze wedge koopgids!

Naarmate je spel beter wordt heb je behoefte aan clubs die je helpen om nóg een paar slagen van je score af te halen. Als je techniek verbetert en je swing stabieler wordt zullen je afstanden ook steeds consistenter worden. Maar hoe sla je nou die afstand tussen een pitching wedge en een sand wedge? Een halve slag met je pitching wedge (PW) of proberen extra afstand te halen met je sand wedge (SW)? Beide zijn een oplossing voor een probleem dat je met extra wedges niet meer hoeft te hebben.

Als je meer informatie verzamelt over je clubs is het ook niet vreemd dat het gat tussen de wedges die je waarschijnlijk al hebt (PW en SW) zo groot is. Het verschil in loft tussen opeenvolgende ijzers is gemiddeld zo’n 4 à 5 graden. Het verschil tussen je PW en SW kan zomaar 10 graden zijn, waardoor er een flink gat ontstaat in je full swing afstanden.

Voor je overgaat tot een aankoop zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van golf wedges. Deze gids neemt je mee door de belangrijkste onderwerpen rondom dit onderwerp en helpen jou bij het kiezen van de perfecte wedge(s).

Algemeen: Golf Wedges

Door de vele variaties die er bestaan voor wedges zie je bij het zoeken naar een geschikt exemplaar vaak door de bomen het bos niet meer. In plaats van een duidelijk nummer 7 op je ijzer, worden wedges met twee getallen gecategoriseerd: de loft en de bounce. In onderstaand overzicht zie je de gangbare naam voor wedges binnen een bepaald bereik.

Type wedge Loft (in graden)
Pitching wedge (PW) 44 – 48
Gap of Approach wedge (GW of AW) 50 – 52
Sand wedge (SW) 54 – 56
Lob wedge (LW) 58 – 64

Titleist is met hun Vokey Wedge al tijden een populaire keuze voor veel golfers. Zij geven in onderstaand overzicht hun visie op mogelijke samenstellingen van wedges. Zoals je ziet zijn dit er soms drie en soms vier. Dit is mede afhankelijk van wat je al in je tas hebt zitten aan ijzers, houten en hybrides. Het maximaal aantal toegestane clubs in je tas is helaas nog steeds maar 14.

golf wedge lob wedge afstand

Goed om te weten is dat de shaft bij wedges over het algemeen niet in verschillende mate van flexibiliteit. Waar de meeste ijzers verkrijgbaar zijn in senior, stiff en regular flex, is dit bij wedges niet het geval.

Loft

De loft is simpelweg het aantal graden wat je club heeft ten opzichte van je shaft. Hoe hoger dit getal, hoe vlakker de club is ten opzichte van de grond en hoe hoger je bal gaat. Met hogere loft sla je dan ook minder ver.

Het kiezen van de juiste loft is enorm bij belangrijk bij het kiezen van je wedge. Het is belangrijk dat je een club kiest die je huidige set complementeert. Als je al een PW van 45 graden hebt en een SW van 55 graden, heeft het geen zin om een wedge van 47 graden te kopen (tenzij je je PW wilt vervangen). In dit geval is de logische keuze om een gap wedge van rond de 50 graden aan te schaffen.

Bounce

Het kopen van ijzers die helemaal geschikt zijn voor jouw spel komt al genoeg kijken. Bij wedges wordt hier nog een factor aan toegevoegd: de bounce. De bounce van een golfclub helpt de club weer omhoog wanneer je naar beneden slaat in het gras. De mate van bounce wordt aangegeven in graden en wordt bepaald door de hoek tussen de grond en de leading edge (zie onderstaande figuur).

De werking is eenvoudig te onthouden als je denkt aan de Nederlandse vertaling van bounce: stuiter! Hoe hoger de bounce, hoe meer de club omhoog “stuitert” als je de bal speelt.

Welke bounce jij nodig hebt is afhankelijk van een tweetal variabelen: je swingstijl en de ondergrond waarop je speelt. Is je aanvalshoek heel stijl? Dan heb je baat bij meer bounce. Is deze neutraal of zelfs vlak? Dan heb je veel minder bounce nodig.

Op basis van welke baan er gespeeld wordt op de PGA Tour, passen de professionals nog wel eens hun bounce aan. Op een zachte ondergrond zal je veel sneller je club in de grond graven dan op een harde ondergrond. Andersom is het op een harde ondergrond weer fijner om met weinig bounce te spelen. Aangezien wij geen professionals zijn is het goed om er vanuit te gaan dat de banen in Nederland vrij gemiddeld zijn qua hardheid.

Het allerbeste is om je swing te laten analyseren door een professional en hem te laten kijken naar de stijlheid van je swing. Gaat dit je net te ver, let dan eens goed op naar de plag die je wegslaat met je golf wedges. Sla je een grote plag of graaf je de club zelfs helemaal in de grond? Kies dan voor meer bounce. Sla je amper een plag? Dan ben je beter af met minder bounce.

WedgeGolf WedgeLoftWinkelPrijs
Titleist SM5 tour46-62Jumbo Golfwereld€ €119,-
cleveland golf wedgeCleveland 588 Forged56Jumbo Golfwereld€€85,-
wilson staff golf wedgeWilson FG Tour50-64Jumbo Golfwereld€ €119,-
wilson staff golf wedgeCallaway Mack Daddy 252-60Jumbo Golfwereld€€109,-

Conclusie

Ben jij echt op zoek naar betere scores en een betere controle over die lastige afstanden? Ga dan op zoek naar een golf wedge die jouw spel aanvult. Dit kan een lob wedge zijn voor de korte pitches, of een gap wedge om het gat te vullen tussen je sand wedge en pitching wedge.  Kijk goed naar wat je hebt en bepaal aan de hand daarvan hoeveel graden je wedge moet zijn. Aan de hand van een swinganalyse (of je eigen inzichten) bepaal je vervolgens de bounce die je nodig hebt. Als je zekerheid hebt over deze variabelen kan je gaan kijken welke club voor jou goed aanvoelt. In de wereld van wedges zijn Titleist, Cleveland en Callaway de best verkochte fabrikanten, maar kijk vooral naar wat goed voelt voor jouw swing.About

Golf gek, houdt van gadgets en probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste Golf Gear! Handicap 20. In de Tas: Taylormade RSI 1 4-PW, Cleveland 588 Forged Satin 56gr, Wilson Staff 8881 BLK putter, Wilson D100 Houten 3, Taylormade SLDR S 11 GR Driver, Wilson Staff FG TOUR M3 23gr hybride,


'Golf Wedge kopen? Lees onze wedge koopgids!' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.