Golftassen

Golftassen koopgids

Er zijn veel redenen om een nieuwe golftas aan te schaffen, misschien wordt de tas die je kreeg bij je beginners golfset een beetje te klein of ben je gewoon toe aan een nieuwe golftas? Hoe dan ook, die nieuwe tas gaat er komen. Maar waar moet je nieuwe golftas aan voldoen? De webshops en golfwinkels liggen vol met goedkope en dure golftassen die allemaal hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen. Deze golftassen koopgids helpt je op weg met het vinden van jouw perfecte tas en zorgt ervoor dat je binnenkort je clubs een nieuw onderkomen kan geven.

Golftassen types

De eerste belangrijke keuze die je moet maken is het type golftas dat je graag wilt en wat bij jouw ronde op de golfbaan past. In principe zijn er drie type golftassen, dit zijn ze met hun voor- en nadelen:

Tour Bag

Stand bag golftashoewel deze grote golftas eigenlijk is ontworpen voor professionals kan de elke amateur ook een dergelijke tas aanschaffen. Over dit type kunnen we erg kort zijn. Het grote voordeel is dat er ontzettend veel in past. Daar staat helaas wel tegenover dat je meestal meer dan het dubbele betaald dan je zou doen bij een ‘normale’ tas. Ook zijn deze golftassen relatief erg zwaar en is het (als je geen caddy hebt) wel een heel gedoe om het mee te zeulen. Deze tassen zijn ook niet gemaakt om op een trolley mee te nemen waardoor tillen of achterop een golfcart zetten je enige opties zijn.

Stand bag (ook wel carry bag)

Stand bag golftasDe ideale golftas voor de fysiek fitte- en vlotte spelers. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit golftassen die je draagt door middel van een draagband die van je golftas eigenlijk een hele grote rugzak maakt. Het grote voordeel van deze golftas is dat hij meegedragen mag worden tot aan de rand van de green, waar tassen die op golftrolley staan of op een golfcart buiten de aangegeven lijnen moeten blijven. Vaak nemen spelers in een situatie rond de green twee clubs mee (een club om mee te chippen en een putter) om te voorkomen dat er twee keer gelopen moet worden.

De stand bag heeft dat probleem niet en kan na het uitholen ook weer snel opgepakt worden zodat je door kan naar de volgende tee. Het enige nadeel bij deze tas is, inderdaad, dat je hem moet dragen en dat is voor de een wat makkelijker dan voor de ander. Voor de hele snelle spelers zijn er ook nog zeer smalle stand bags ontwikkeld, de pencil bag. Deze smallere en lichtere golftas biedt ruimte voor maar een paar clubs en is gemaakt voor een hele snelle ronde, of mee te nemen naar de golfles. Nadeel is uiteraard dat je niet je hele golfset hierin mee krijgt.

Cart bag

cart bag golftasSamen met de stand bag de meest voorkomende golftas. Deze tas is uitsluitend gemaakt om op een golftrolley te plaatsen en om daar vervolgens mee rond te rijden. Het nadeel (zoals genoemd bij de stand bags) is dat je niet overal mag komen met je trolley waardoor je soms extra meters maakt. Het absolute voordeel is uiteraard dat een trolley minder zwaar is om over de baan te manoeuvreren waardoor je wat meer energie over houdt voor die laatste beslissende put. Een cart bag biedt de meeste ruimte voor al je tees, ballen, extra jas of trui. Daarnaast zijn cart bags over het algemeen van beter (en zwaarder) materiaal gemaakt dan stand bag golftassen.  Heb je geen golftrolley om je golftas op te plaatsen en ben je van plan om je golftas het meeste van de tijd te dragen? Koop dan gaan cart bag maar kijk naar de stand bags.

Golftas overwegingen

Als je hebt gekozen voor een bepaald type golftas wordt de keuze iets moeilijker. Het bepalen van je budget is eigenlijk de belangrijkste stap die volgt. Onder de €75,- heb je keuze uit prima tassen van de iets mindere golfmerken. Vanaf €100,- komen de Nike’s en Adidas tassen in beeld. Wil je boven de €150,- gaan heb je een mooie TaylorMade of Callaway golftas. Boven die prijs komen de exclusieve-, de nieuwste en de tour golftassen in beeld.

Maar waar betaal je nou dat extra geld voor? Want laten we eerlijk zijn; alle golftassen van een bepaald type lijken wel heel erg op elkaar. Die extra tientjes die je betaald tegenover de goedkoopste tassen gaan voor een deel naar het merk wat er op staat. Volgens de winkelmedewerkers in golfshops en de actieve golf-forum leden zijn de duurdere golftassen ook wel wat beter afgewerkt, duurzamer en vaak gewoon wat mooier. Nadat je je budget hebt bepaald gaat het dus vooral om persoonlijke voorkeur in uiterlijk en om de kleine eigenschappen van de tas die hem net wat functioneler maken. Wil je liever een gekoeld vak voor je flesje water of een zacht gevoerd vakje voor je waardevolle artikelen? Wil je een aantal tees kwijt kunnen op je tas zodat je er niet meer naar hoeft te grabbelen in een groot vak, of toch liever een handig vakje voor je scorekaart? Allemaal niet van wereldbelang zou je denken maar goed om te weten dat de opties er zijn.

Dan zijn er nog de psychologische factoren die meespelen. Hoewel golf een dure sport is wil dat niet zeggen dat goed spel ook te koop is. Dure golfclubs maken je geen goede speler evenals dat de duurste TaylorMade golftas je geen betere golfer maakt. Natuurlijk hoef je niet zuinig te doen als je het geld te besteden hebt, maar koop wel iets wat past bij je niveau. Er wordt meestal met spot gekeken naar de onervaren amateur die met zijn dure tas en clubs de baan bestormd om vervolgens een treurige score te noteren en de flight achter hem ophoudt.

Dus bedenk wat je wilt, bepaal een prijscategorie, kijk even rustig naar de extra’s en koop de golftas die bij jou past. Hieronder geven wij je alvast wat suggesties van cart- en standbag golftassen!

GolftassenGolftasStand/CartWinkelPrijs
Callaway golftasCallaway XCart BagJumbo Golfwereld€ 159,-
taylormade golftassenCallaway golftas MicroStand BagJumbo Golfwereld€ 169,-
Wilson Staff ProWilson Staff Ionix Tour Stand Bag€ 89,-
Callaway ChevMizuno CompStand BagJumbo Golfwereld€ 129,-


About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Golftassen koopgids' have 6 comments

 1. December 16, 2013 @ 19:36 Sandra

  Dankjewel voor de golftassen informatie! Erg handig, dit komt zeker van pas bij mijn toekomstige aankoop!

  Reply

 2. August 31, 2014 @ 11:56 Laurens

  Hoi Sandra, al een keuze kunnen maken of kan je huidige tas er nog mee door?

  Reply

 3. January 24, 2015 @ 11:23 Niels

  Kan een stand bag ook op een trolley gezet worden in het geval je op een baan speelt met veel hoogte verschil of is dit alleen mogelijk met cart bags ?

  Vriendelijke groet,

  Niels

  Reply

  • January 27, 2015 @ 18:05 Laurens

   Hoi Niels,

   De meeste stand bags kunnen prima op een trolley gezet worden! Bijna elke golftas past wel op een trolley alleen zijn de standbags (zoals de naam al doet vermoeden) hier niet voor gemaakt. Wat mij betreft zijn de standbags nog wel het meest veelzijdig als het aankomt op golftassen want een standbag kan wel op een trolley, maar een cartbag dragen is een ander verhaal 🙂

   Groeten,
   Laurens
   Golf Nation

   Reply

 4. March 15, 2016 @ 08:29 Geerten

  Wat mij betreft zou deze koopgids wel wat uitgebreider mogen met een overzicht van meer tassen en daarvan de pros en cons. Zelf heb ik pas een standbag van Ogio gekocht. Mijn huidige golftas had een wat beperkte ruimte en deze Ogio (Vapor) heeft net wat meer handigheidjes. Zoals plek voor je tees en een potloodje op de tas. Een handige fleshouder en fijne vakken. Het is een model van 2015 die daardoor zo’n € 50 – € 70 goedkoper is.

  Reply

 5. August 22, 2016 @ 09:05 Marco

  Bestaan er cart-bags die als extra de voeten hebben van een stand-bag voor als je bijv par 3 loopt of naar de range gaat? Ik weet wel dat Sun mountain c-130 een 14-way divider heeft en extra features voor de cart/trolley……Gr. Marco

  Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.