Winter Golf

Hoeveel effect heeft koude lucht op je balvlucht?

Het is bijna winter en dat betekent dat de temperaturen een stuk lager liggen. Tijdens iedere ronde in de winter horen we het flightgenoten zeggen. “Aah, mijn bal vliegt normaal een stuk verder, dat komt door de kou”. Het is algemeen bekend dat een golfbal minder ver vliegt door koude lucht. Ijle warme lucht zorgt voor minder weerstand wat resulteert in een verdere balvlucht. Maar hoeveel impact heeft de koude lucht nou echt op je golfbal? Het R&D team van Titleist is op onderzoek uitgegaan! Hieronder vind je de belangrijkste punten.

Het R&D team van Titleist geeft aan dat je balvlucht in de winter door twee factoren wordt beïnvloed: de temperatuur van de golfbal en de temperatuur van de lucht.

Koude lucht heeft effect op je balvlucht

Koude lucht houdt de bal tegen en zorgt er voor dat de golfbal een hogere vlucht krijgt. Hierdoor sla je over het algemeen hogere en kortere ballen. Je kunt hier simpelweg niks aan doen, dat is natuurkundig vastgelegd.

Een koude bal verliest veerkracht

Het verlies van lengte kan ook een oorzaak zijn van koude golfballen. Wanneer een golfbal te koud is gaat de veerkracht van de bal verloren. Minder veerkracht resulteert weer in minder snelheid na impact. Om dit effect te minimaliseren adviseert Titleist om altijd met golfballen te spelen op kamertempratuur te spelen. Bewaar je golfballen dan ook niet in je auto, maar bewaar ze binnenshuis. Het is niet zo dat een golfbal zijn veerkracht voor altijd verliest als de bal een keer erg koud is geweest. Langzamerhand zal de bal zijn originele veerkracht weer terugkrijgen.

Wanneer je golft op een koude dag is het verstandig om te rouleren met je golfballen. Stop altijd één golfbal in je zak terwijl je met de andere speelt. Na iedere hole kan je de bal wisselen. Zodoende heb je altijd een “warme” bal.

Wanneer we enkel kijken naar het “luchteffect” moet je er van uit gaan dat je ongeveer 1.5% per 20 Fahrenheit verliest.

Exact verlies

Maar hoeveel meters verlies je dan echt op een koude dag? Titleist geeft aan dat dit van veel factoren afhangt. Baltemperatuur, regen, slijtage, bevroren grond, wind zijn uiteraard factoren die erg belangrijk zijn! Wanneer we enkel kijken naar het “luchteffect” moet je er van uit gaan dat je ongeveer 1.5% per 20 Fahrenheit verliest. Het verschil tussen in Turkije een bal slaan met 35 graden Celsius en in Nederland een bal slaan met 0 graden Celcius is +- 60 Fahrenheit. Je balvlucht zal dus 4.5% minder zijn in Nederland dan in Turkije. Wanneer je in Turkije met een Pitching Wedge 120 meter slaat, zal dit onder winterse condities Nederland in 115 meter zijn!

Conclusie:

Stop op een koude dag altijd een extra bal in je zak om het negatieve effect van een koude bal tegen te gaan. Zodoende scheelt het negatieve effect van kou dus helemaal niet zoveel met zomerse condities. Pak bij een precieze pitch een clubje extra en sla hem iets zachter dan normaal! Bedankt Titleist!

Sneeuw golfbalAbout

Golf gek, houdt van gadgets en probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste Golf Gear! Handicap 20. In de Tas: Taylormade RSI 1 4-PW, Cleveland 588 Forged Satin 56gr, Wilson Staff 8881 BLK putter, Wilson D100 Houten 3, Taylormade SLDR S 11 GR Driver, Wilson Staff FG TOUR M3 23gr hybride,


'Hoeveel effect heeft koude lucht op je balvlucht?' has 1 comment

  1. December 1, 2016 @ 17:37 Gerard

    Bedankt voor de tips! Vanaf nu dus altijd mijn golfbal in mijn zak tussen de holes!

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.