IMG_3504

Baanportret: PGA Catalunya

Een golfreis naar de Costa Brava in stijl afsluiten? Dat doe je op de PGA Catalunya. Officieel verkozen tot Spanjes mooiste golfbaan in 2012 en is sindsdien niet meer van die plek gestoten. En terecht.

Nou heb ik uiteraard niet alle golfbanen in Spanje gezien en zal er nooit 100% zeker van zijn, maar PGA Catalunya is een baan waar alles klopt en tot in de puntjes is verzorgd. Toen de ambitie werd uitgesproken om de Ryder Cup naar Spanje te halen werden Angel Gallardo en   Neil Coles er bij gehaald om het Stadium Course te ontwerpen. Hoewel de ambitie geen werkelijkheid is geworden krijgt PGA Catalunya tot op de dag van vandaag wel de eer die haar toekomt. Niet alleen werd hier al een aantal keer het Spanish Open gehouden, maar ook werd er zeven jaar op rij de European Tour Qualifying School (final stages) gehouden.

Het Stadium Course is de hoofdattractie van deze baan, maar er zijn daarna nog 18 holes te spelen op het iets minder uitdagende Tour Course.

Met 36 prachtig ontworpen holes in een even mooie omgeving is PGA Catalunya inmiddels een populaire golfbestemming voor golfers uit heel Europa.
PGA Catalunya

OEFENFACILITEITEN

De oefenfaciliteiten op deze thuisbasis voor menig (aspirerend) professional zijn compleet naar verwachting. Geweldig. De driving range is zoals je het mag verwachten: goed verzorgd en compleet, met ballen van de hoogste kwaliteit en genoeg ruimte om aan je swing te werken. Waar het onderscheid écht wordt gemaakt is op de oefengreens. Niet alleen lijkt het gras gemaakt van een buitenaardse kwaliteit zo dik en dichtbegroeid, er zijn verschillende soorten bunkers rondom de greens aangelegd om spelers de kans te geven zich voor te bereiden op toernooien in het buitenland. Zo is er niet alleen het dikke, grove Catalaanse zand in de bunkers te vinden, maar ook zand dat zo dun en licht is als op Pebble Beach. En wat te denken van het zwarte vulkanische zand waar de volgende bunker meer is gevuld.

Het is kort gezegd indrukwekkend en hoewel de meeste van ons er niet zullen komen om voor te bereiden op de bunkers op Pebble Beach, je gooit toch een paar ballen in het zand om het verschil te voelen.

PGA Catalunya

BAANONTWERP

Het baanontwerp van de  PGA Catalunya is zoals je deze verwacht van een baan die op de tour bespeeld wordt. Het is uitdagend en schitterend en voor mij als (optimistisch gezegd) mid-handicapper opmerkelijk vaak een hele grote uitdaging om de fairways en greens te vinden. Toegegeven: ik had wellicht beter op de 18 holes van de Tour Course kunnen spelen, maar een kans als deze kon ik niet aan me voorbij laten gaan.

Wat opvalt is simpelweg de kwaliteit. Het gras is prachtig en zo mooi en strak gemaaid dat je eigenlijk alleen nog je eigen swing de schuld kan geven als je een slechte bal slaat. De dichte bossen die de holes omarmen maken de sprookjesachtige omgeving compleet. Het ontwerp van dit Stadium Course laat zich niet kenmerken door veel ingewikkelde hoeken en doglegs in de holes, maar door de precisie die het vergt om de bal gecontroleerd te spelen.

PGA Catalunya

 

MOOISTE HOLES

De eerste hole is meteen één van de holes die je bijblijft op het Stadium Course. Deze Par 4 van 361 meter is met zijn stroke index 3 al direct een mooie uitdaging. Hier kijken de onzekere golfers nog even een paar flights aan voor ze de teebox op stappen want de eerste uitdaging ligt in het visueel bedrog. Vanaf een enorm verhoogde tee sla je de bal (hopelijk) net voorbij de lichte curve naar links die de baan kent. Het enige probleem hierbij is dat het landingsgebied wel heel erg klein lijkt vanaf waar je staat. Eenmaal beneden aangekomen bij je bal zal je zien dat er in werkelijkheid een enorme open ruimte is om je bal te laten landen, maar vertel dat maar tegen degenen die boven staan af te slaan. De hole vervolgt zich met een recht pad naar de green, waar je nog wel even wordt geplaagd door een waterhindernis die een deel van je fairway afsnoept.

PGA Catalunya

Hole 13, een Par 4 van 363 meter. Niet alleen is deze hole een plaatje om te aanschouwen wanneer je de teebox op stapt, het is ook nog een goeie test van je inschattingsvermogen en vertrouwen in je afstanden. Vanaf wederom een erg hoge teebox sla je je drive naar de rand van het water waar de green als een eiland op je ligt te wachten. Links en rechts omarmd door bomen is de fairway goed aan te spelen, maar zoals bij veel van de mooiste en beste holes moet hier elke slag perfect zijn om strafslagen te voorkomen.

PGA Catalunya

SFEER

De sfeer die hier heerst is een mengelmoes van elite en verbazing. Ongeveer een derde van de golfers die je tegenkomt is duidelijk regulier te vinden op de PGA Catalunya en laat dit het liefst zien door handdoekjes, petjes of pitchforks van de club bij zich te dragen. Twee derde van het publiek is echter net zo verbaasd als wij dat waren en geniet zichtbaar volop van alles wat de baan te bieden heeft.

PGA Catalunya

Verder is alles op PGA Catalunya vooral heel erg mooi. De kleedkamers zijn chique en alles is van net wat betere kwaliteit dan je zou verwachten. De carts die je meeneemt de baan op zijn voorzien van PGA Catalunya tees en er staat een koud flesje water voor je klaar in de cupholder. Onderweg rijden andere golfcarts rond met ijskoude dranken. Niet alleen fris en water, maar ook een heerlijk biertje. En dat is precies wat je wel kan gebruiken als het langzaam aan vijf uur wordt en je eerst Par nog moet vallen.

PGA Catalunya

HORECA

Compleet in lijn met de uitstraling van de baan is de horeca fantastisch op orde. Met uitzicht op het Stadium Course geniet je van een hapje en drankje wat door keurige bediening wordt geserveerd. Service met een lach en kwaliteitsingrediënten zijn hier belangrijk, maar daar betaal je natuurlijk ook voor.

GREENFEE PGA Catalunya

Hoogseizoen weekend Hoogseizoen weekdagen Laagseizoen weekend Laagseizoen weekdagen
18 holes € 152 € 110 € 111 € 85
9 holes € 75 € 64 € 75 € 58,50
Junior 18 holes € 78 € 61 € 66,50 € 50
Junior 9 holes € 38 € 38 € 38 € 38

PGA Catalunya

CONCLUSIE

Ga er naar toe. Beleef deze golfbaan zoals hij bedoeld is.
Bepaal of je klaar bent voor het Stadium Course of kies voor iets meer ontspanning op het Tour Course en geniet van deze schitterende baan. Dit is golf zoals het bedoeld is voor het grote publiek én voor de professionals op de Tour. Je betaalt een hoop geld om hier je 18 holes te lopen, maar je krijgt er een ervaring voor terug die je als golfer bij je wilt dragen.

Er gaan directe vluchten van Nederland naar Girona en vanaf daar is het nog maar vijf minuten rijden naar PGA Catalunya. Boek er een nachtje bij, speel nog een keer de volgende dag en je hebt het weekend waar elke golfer van droomt. Meer informatie: www.pgacatalunya.com

PGA CatalunyaAbout

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: PGA Catalunya' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.