Quinta do Lago North

Baanportret: Quinta do Lago North

In Zuid-Portugal, midden in de Algarve ligt de populaire golfstreek Quinta do Lago. Een van de grootste golfclubs in het gebied heet, verrassend, Quinta do Lago en telt in totaal drie volwaardige 18 holes banen. Tijdens ons bliksembezoek aan Portugal bezoeken wij zowel de North course als Laranjal. De eerstgenoemde werd in 2014 volledig gerenoveerd door architect Beau Welling die hiervoor nauw samenwerkte met Ryder Cup aanvoerder Paul McGinley. De totale renovatie van deze prachtig gelegen golfbaan koste bijna 10 miljoen euro met slechts één doel: bij de beste golfbanen van Portugal horen. Reden genoeg voor ons om eens een kijkje te nemen!

Quinta do Lago North 2

Oefenfaciliteiten

Zoals te verwachten van een baan de bij de beste van Portugal wil horen, zijn de oefenfaciliteiten op Quinta do Lago dik in orde. Een driving range zoals je ze veel ziet op foto’s maar nog te weinig in het echt. Lang, goed onderhouden en de piramides met ballen staan op je te wachten. Daarnaast is er genoeg ruimte op de oefengreens en zijn er aparte chip- en pitching greens, al moet je deze wel weten te vinden aan de andere kant van de driving range. Alle oefenfaciliteiten zijn gratis te gebruiken als je een green fee hebt betaald. Dat is maar goed ook, want de green fees beginnen bij 116 euro en lopen op tot 144 euro in het hoogseizoen. Nou is dit niet eens een exceptionele prijs voor een rondje golf in de Algarve, maar als je dat geld neerlegt voor 18 holes is het wel fijn als je in elk geval even gratis kan opwarmen.

Quinta do Lago North Course Driving Range

Baanontwerp

Beau Welling en Paul McGinley hebben hard gewerkt aan een baan die de omgeving in haar waarde laat. De North Course van Quinta do Lago leidt je door een prachtige omgeving met de karakteristieke bomen en authentieke grassoorten van de Algarve. Toch brengt Quinta do Lago North je niet volledig weg van de bewoonde wereld. Er zijn nog veel autowegen te zien (en te horen) en de huizen rondom de baan geven je niet de pure rust die soms zo lekker is. Langs elke hole liggen een aantal villa’s met een uitzicht waar elke golfer van droomt. Ook niet golfers zouden overigens jaloerse blikken werpen op deze kasten van huizen, maar dat even terzijde.

360 graden panorama

Waar wij blij verrast werden door de conditie van de baan, kunnen we niet hetzelfde zeggen van de lay-out. De vier Par 3’s zijn allemaal tussen de 130 en 145 meter lang en de Par 4 en 5 holes zijn qua afstand niets bijzonders. Een paar volwaardige doglegs vragen om een goed doordacht aanvalsplan, maar over het algemeen zijn de langere holes vrij recht. Niet dat dit afbreuk doet aan het speelplezier, maar van een baan die in 2014 volledig op de schop is gegaan had ik persoonlijk iets meer creativiteit verwacht.  Dit is echter een ordinair luxeprobleem te noemen, want een ronde op de North Course van Quinta do Lago is een feest voor golfers van elk niveau.

Een groot compliment gaat uit naar de teeboxen. Misschien een gek onderdeel van de baan een bijzondere vermelding te geven, maar elke teebox was perfect waterpas. Wat heerlijk om altijd helemaal level te kunnen staan bij je teeshot. En dat in zo’n heuvelachtige omgeving. Heerlijk.

Quinta do Lago North

Opmerkelijk aan het baanontwerp is dat er vrij veel hoogteverschil is in de baan, maar je vrijwel nooit een bal omhoog hoeft te slaan. Dit heeft als resultaat dat je veel verhoogde teeboxen hebt waarbij je neerkijkt op de baan en vaak nog een mooi uitzicht van de omgeving op de koop toe krijgt.

Quinta do Lago North

Vergeet niet om voor je ronde even een bezoek te brengen aan de putting green om gevoel te krijgen bij de snelheid van de greens. Net als overal in de omgeving zijn deze ongelofelijk snel. Oefen een aantal puttjes van verschillende afstanden om de juiste snelheid te vinden want een GIR is niet moeilijk te halen, een goede score op is dat wel.
360 graden panorama

Mooiste hole

Zoals gezegd was ik persoonlijk niet enorm onder de indruk van de lay-out van de baan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet een aantal holes waren die menig golfer graag wil spelen. Neem bijvoorbeeld de Par 4 12de hole. Deze korte Par 4 van slechts 310 meter is vooral psychologisch een grote uitdaging. Nadat je van  het adembenemende uitzicht bent bijgekomen mag je de teebox bestijgen om je tee shot te slaan. Longhitters met stalen zenuwen snijden de hole af en gaan direct voor de green, maar wij stervelingen hebben de keuze uit elke club die een goed eind ver komt om vervolgens in twee naar binnen te spelen. Slice je die driver? Pak rustig een hybride of zelfs een ijzer. De afstand is niet de uitdaging hier; als je approach maar niet te kort is!

Sfeer

In ruil voor de (voor Nederlandse begrippen) hoge greenfee krijg je een hoop Portugese gastvrijheid terug. De ontvangst is gastvrij en er wordt prima Engels gesproken. Na een kort praatje over de Nederlandse eredivisie en het falen van ons nationale voetbalteam wordt onze buggy voorgereden. Zoals vaker in de zuid Europese landen is deze alvast voorzien van een flesje water en wat tee’s van het huis.

Quinta do Lago North Welcome

Wij bezoeken Quinta do Lago in februari en hoewel dit niet eens het hoogseizoen is voor golfers, is het golftoerisme in volle gang. Zowel de flight voor als na ons komen uit Engeland en hier en daar vangen we nog een woordje Duits op. Portugese spelers hebben we maar weinig gezien (lees: gehoord) maar de sfeer is alsnog erg ontspannen. De flights zijn mooi achter elkaar geboekt maar niet te druk. En als er geen Engels wonderkind achter ons had gespeeld die zo’n 260 meter slaat met zijn driver, hadden we totaal geen gevoel van haast gehad.

Conclusie

In de Algarve is de keuze in golfbanen enorm. Quinta do Lago doet met haar drie volwaardige golfbanen (waaronder North) een hele goede worp naar de place to be. De North Course moest één van de mooiste van Portugal worden en zonder alle banen te hebben gespeeld, weten we vrij zeker dat deze baan daar zeker thuis hoort. In de buurt zijn ook populaire banen als Monte Rei en Vale do Lobo te spelen. Hoewel deze ook prachtig zijn betaal je 100 euro meer voor een greenfee die niet iedereen terug zal zien in kwaliteit van de baan. Het feit dat deze noordelijke baan van Quinta do Lago vergezeld wordt door nog twee schitterende exemplaren op steenworp afstand zorgt voor enorm veel kwaliteit per vierkante meter. De baan is prachtig onderhouden en de omgeving is waanzinnig mooi. Niet extreem moeilijk en daardoor zeker een bezoek waard voor golfers van alle niveau’s.

Ben je van plan om deze baan en de regio er omheen te verkennen? Overweeg dan Martinhal. Een heerlijke uitvalsbasis met faciliteiten voor de hele familie met zeker vijf prachtbanen binnen een kwartier rijden. Meer over Martinhal Quinta lees je hier!

 About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: Quinta do Lago North' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.