Golfer2 Black Lrg R_DISTANCE

TomTom Golfer 2 Review

Inmiddels maakt de TomTom Golfer al een aardige tijd standaard deel uit van mijn golfuitrusting. De release van het GPS horloge was destijds misschien iets te vroeg voor een vliegende start, maar binnen no-time wist TomTom alle kinderziektes op te lossen door middel van software updates. De interesse in het horloge en de comments op de review van dit onmisbare onderdeel van je rondje golf waren ongekend, tijd om kennis te maken met zijn grote broer. De TomTom Golfer 2 is vanaf nu verkrijgbaar en we zijn natuurlijk allemaal benieuwd naar deze nieuwe variant. Reden genoeg om de uitnodiging te accepteren van TomTom om de Golfer 2 te testen tijdens een rondje golf op één van Nederlands mooiste banen: The International.

Het design

Om maar even oppervlakkig af te trappen kijken we naar het design van het horloge. De schreeuwerige kleurcombinatie wit-felgroen heeft plaats gemaakt voor een zwarte band. In de band zitten geen ventilatiegaatjes meer en de sluiting is met één klik vast te maken. Het horloge oogt iets subtieler dan zijn voorganger en dat heeft niet alleen met de kleurstelling te maken. Een iets minder vierkant display doet al wonderen en het horloge valt mooi over je pols heen.

De navigatieknop met vier richtingen is gelukkig ook op deze versie weer aanwezig. En terecht. Het systeem werkt goed, logisch en er kan weinig mis mee gaan.

img_4436

Wat kan ik met de TomTom Golfer 2?

In de basis is de Golfer 2, net als de eerste versie, een GPS horloge dat de afstand naar de voorkant, achterkant en centrum van de green aangeeft. Hetzelfde geldt voor de afstand naar doglegs en hazards op de baan. TomTom is echter een bedrijf dat vooruit kijkt en dat zien we terug in de nieuwe mogelijkheden op de Golfer 2. Persoonlijk ben ik enorm enthousiast over de functie die de afstand van je laatste slag in beeld brengt. Op de driving range worden je afstanden nou eenmaal vertroebeld door het gebruik van lichtere ballen die minder ver gaan. Daarnaast zijn er maar weinig driving ranges in Nederland waar je goed kan zien hoe ver je bal überhaupt gaat. Je kennis over hoe ver je met welke club slaat komt dus uit ervaring in de baan. Het is enorm waardevol om te weten of jij die ene club inderdaad 150 meter ver slaat, of misschien toch 155. Dit is kennis die elke serieuze golfer graag wil hebben en zeker zal gebruiken om met betere scores van de baan af te komen. Door de automatische swingherkenning weet het horloge wanneer je echt geslagen hebt en wanneer het gewoon een oefenswing was. Niet je club taggen, geen knopjes indrukken, maar gewoon slaan en doorlopen. Gadgets als Game Golf worden hiermee een stuk minder aantrekkelijk.

Alle informatie over je ronde, slagen, afstanden, mishits maar ook je putts vind je terug in de vernieuwde app. Deze informatie zagen we al eerder bij andere gadgets, maar nog niet in combinatie met enkel een GPS horloge. Het is zo simpel en zo waardevol om je scores te verbeteren. Mis je 13 van de 18 green links? Misschien even wat meer op rechts mikken. Zelfs als je geen zin hebt om aan je swing te werken kan je met deze statistieken nog uit te voeten.

De serieuzere golfer zal ook geïnteresseerd zijn in het aantal gemiste fairways, aantal greens in regulation en je scrambling statistieken. Deze informatie is direct na je ronde terug te lezen in je app. Hier zie je ook de afstand van al je afslagen, aantal 1, 2, en 3 putts en zelfs elke hole slag voor slag. Met al deze informatie voorhanden is TomTom hard op weg om een alledaagse afstandmeter om te toveren tot een hulpmiddel om beter te scoren.

image2image1

 

Snel de baan in!

Het is even wennen op de eerste tee: tijdens je oefenswing voel je ineen iets trillen in je follow through. Het is uiteraard je horloge dat je eerste slag registreert. Gelukkig registreert de TomTom Golfer 2 maar één slag binnen een straal van zo’n vier meter zodat je nergens last van hebt als je de bal slaat. Er wordt nagedacht over een software update zodat het mogelijk wordt om de trilfunctie uit te zetten. Bij mij werd in elke oefenswing de slag geregistreerd, maar dat was niet bij iedereen het geval. Deze spelers voelen dus net na het raken van de bal een trilling op hun pols. Het zal voor je bal niet veel uitmaken, maar het leidt wel af. Ook voor de speedgolfers die meteen hun bal spelen zou dit een welkome toevoeging zijn.

Tijdens het lopen ontdek ik de nieuwe zoom-functie van het horloge. In de eerste variant werden hazards aangegeven op een rasterlijn met afstanden. Het was goed zichtbaar hoe ver een hindernis was, maar het bleef een beetje gokken en inschatten. De TomTom Golfer 2 biedt de mogelijkheid om in te zoomen op de hazards van de hole. Door het horloge te bedekken met je hand worden de hazards die voor je liggen groter en staat met exacte afstanden aangegeven waar deze beginnen en eindigen. Handig om te weten als je net over dat ene slootje wil spelen of zeker wil weten dat je voor een fairway bunker blijft!

Als je veilig op de green bent aangekomen gebruik je het zelfde principe om putts te registreren. Of je het voor of na je putt doet mag je zelf weten, maar door je hand op het horloge te leggen wordt er één putt opgeteld bij je slagen. Als je de hole hebt afgerond zie je een overzicht van je slagen en putts die samen de score voor die hole weergeven. Ben je een putt vergeten of is er een slag niet geregistreerd? Dan kan je die alsnog handmatig toevoegen voor je naar de volgende hole gaat.

img_4439img_4438

 

 

 

 

 

 

 

 


Tomtom Golfer 2 Conclusie

TomTom deelt met de Golfer 2 een serieuze dreun uit aan de concurrentie. Niet alleen aan de concurrerende golfhorloges, maar ook aan andere gadgets. Ze begrijpen de behoefte van een golfer om beter te worden en welke informatie daar voor nodig is. Alle statistieken die je inzichtelijk hebt door te spelen met dit horloge zijn enorm waardevol om een betere speler te worden. Wat nog mist is clubherkenning zodat je in je app kan teruglezen hoe ver je welke club precies slaat. Die verantwoordelijkheid moet je voorlopig nog zelf even nemen.

Door de tee shots per hole weer te geven kan je eindelijk zien hoe ver je die driver nou hebt geslagen, tenminste; op de holes waar je je driver gebruikt. Een manco in de app en informatievoorziening is dat de par 3 teeshots worden meegeteld in je gemiddelde, waardoor deze informatie eigenlijk waardeloos wordt. En als ik heel verstandig een ijzer van de tee sla op een moeilijke dogleg telt dit ook mee voor mijn gemiddelde.

Als er een software update wordt gelanceerd waardoor ik teeshots kan uitsluiten voor deze statistieken heb ik niets meer aan te merken op dit horloge. Het is geen stap, maar een sprong vooruit ten opzichte van het vorige horloge. Speel je vooral recreatief en ben je alleen benieuwd hoe ver de green nog is? Dan kan je met een gerust hart de eerste TomTom Golfer aanschaffen die door de release van zijn grote broer in prijs is gedaald. Ben je wat serieuzer bezig met je spel en wil je graag beter worden? Dan is de TomTom Golfer 2 een onmisbaar golfmaatje.

De TomTom Golfer 2 kost € 249,- en je koopt hem hier!About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'TomTom Golfer 2 Review' have 5 comments

 1. September 21, 2016 @ 07:25 geertengolft

  In hoeverre heb je deze TomTom Golfer 2 vergeleken met horloges van bijvoorbeeld Garmin? Ik meen dat daar ook enkele horloges bij zitten die afstanden en dergelijke registreren?

  Kan je de TomTom Golfer 2 ook koppelen met je smartphone zodat je berichten erop krijgt?

  Reply

  • October 25, 2016 @ 14:39 geertengolft

   Kan ik hier een reactie op krijgen? Of misschien dat TomTom hier zelf op kan reageren zoals ze bij de review van de originele TomTom golfer deden?

   Reply

  • January 5, 2017 @ 21:32 Fred

   Nee je krijgt (gelukkig) geen berichtjes op je TomTom.

   Reply

 2. July 11, 2017 @ 10:34 Miranda

  Ben blij met gemak en duidelijkheid van horloge en vind de app super. Alleen om statistische redenen zou ik willen dat ik strafslagen als zodanig kon aangeven.

  Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.