img_9919

Baanportret: Dolce CampoReal

In Nederland is het voornamelijk koud en somber als we vertrekken richting Portugal van een golfweek in de omgeving van Lissabon.  Op slechts een half uur rijden van de hoofdstad ligt golfresort Dolce CampoReal; een ruim opgezet resort waar golf, gastronomie en wellness samen komen. Het is de eerste baan die we spelen in een reeks van vier en koud uit het vliegtuig stappen we de eerste teebox op met meteen een mooie uitdaging voor de slicers: water op rechts.

img_5238

OEFENFACILITEITEN

Wellicht waren we gebaat bij een klein bezoekje aan de oefenfaciliteiten. Tegenover het clubhuis vind je een lange driving range die er mooi bij ligt maar zelfs op een drukke ochtend haast verlaten lijkt. Naast de driving range kan je op de chipping greens nog even wennen aan de voor Nederlandse begrippen ongekende green-snelheid maar het is duidelijk dat deze baan vooral gemaakt is om te spelen.

Een vreemde eigenschap van de driving range is overigens dat je afslaat tegen een schuin oplopende heuvel. Nou is het al lastig om je afstanden goed af te lezen op een met ballen bezaaide driving range, maar met deze factor erbij wordt het helemaal onmogelijk om nog even te kijken hoe ver je ijzer 7 ook alweer gaat.

BAANONTWERP

De golfbaan is ontworpen door Donald Steel en werd geopend in 2005. Sindsdien heeft het naam gekregen als een van de meest duurzame banen van Europa. Op de grond die voorheen bezit was van het Portugese Koningshuis werd Dolce Campo Real gebouwd, dat tevens de host was voor het Ladies Open in 2010.

De baan is niet al te lang met zijn 5510 meter van de hele tees. Met deze beperkte afstand, maar toch een par van 72 verwacht je een eenvoudige middag op Dolce CampoReal. Helaas en gelukkig is niets minder waar. Het ontwerp is erg uitdagend met veel blinde slagen en fairways die van de zijkant aangespeeld moeten worden. Als er een duidelijke afstandsindicatie aanwezig zou zijn was het een mooie uitdaging, maar door het ontbreken ervan is het in veel gevallen een blinde gok. Het hoogteverschil van teeboxen, fairways en greens dat kenmerkend is voor de Zuid-Europese golfbanen maakt dat het soms nog lastiger is om een hole goed te spelen.

Om de handicap compleet te maken is het vinden van de fairway soms niet genoeg. Sommige fairways lopen zo stijl af dat je bal tientallen meters verderop ergens in een afgrond ligt als je teeshot niet accuraat genoeg is.

Voor mijn speelniveau (hcp 14) was het erg lastig om een goede ronde te lopen, ondanks de relatief korte holes. Dit heeft veel te maken met het ontbreken van baankennis en voor de fanatiekelingen onder ons werkt dat licht frustrerend. Het liefst liep ik met de kennis van de eerste ronde nog een keer 18 holes om de baan te spelen zoals deze ontworpen is.

img_5239

Pas op! de grond kan vrij zacht zijn…

MOOISTE HOLE

Als je na 16 holes baalt van je ronde, wordt er een hoop goed gemaakt op de laatste twee holes. Beide slotholes zijn prachtig ontworpen maar de allermooiste is zonder twijfel de par 5 17de van 460 meter vanaf geel. Deze verhoogde teebox ligt niet een beetje hoger dan de fairway, maar tientallen meters (foto onder). Je krijgt dus heel wat extra lengte op je teeshot, maar zoals bij elke goede hole heb je een aantal goede slagen nodig om te scoren. Je teeshot wordt opgewacht door bunkers en als je deze hebt gemist wacht er nog een kleine dogleg naar links op een tweede goede slag. Longhitters moeten blind de hoek afsnijden en dat is natuurlijk altijd een risico.

img_5241

SFEER

Het clubhuis van CampoReal oogt niet bijzonder modern, maar het eten is erg goed en de flessen wijn staan overal op tafel. Alleen al door de kleding zien we verschillende doelgroepen terug op de clubs. Van de grote groepen mannen die samen op golfreis zijn tot de gepensioneerden en dames die wel zin hadden in een weekend Portugal, maar niet van plan zijn om te gaan golfen. Het zorgt voor een gezellig samenkomen op een sfeervol terras dat uitkijkt op de green van de 18de hole. Om ons heen horen we Portugees, Engels, Duits en soms nog ergens wat Nederlands waaruit snel blijkt dat Dolce CampoReal een baan is die populair is binnen het golftoerisme.

img_5237

CONCLUSIE

Dolce CampoReal is een baan die bij je moet passen. Een fanatiekeling die uit is op een goede score en maar één keer de baan speelt vindt hier geen geluk. Als je verblijft in het hotel en twee of drie keer deze baan speelt is het weer een heel ander verhaal. Wie komt voor een mooie baan en een gezellige ronde, wellicht in combinatie met een fijn verblijf en een dagje wellness is hier helemaal op zijn plaats.

Van de vier golfbanen die we speelden in centraal Portugal was dit wel de minst aantrekkelijke. Naast de genoemde (en naar mijn mening) onnodige moeilijkheidsgraad kwam ik op deze baan één van mijn grootste irritaties tegen: schuine teeboxen. Het is goed zoeken naar een plek op de teebox waar je zelf waterpas staat en ook nog eens recht staat ten opzichte van de bal.

img_5242

De 18de hole kent diepe dalen.

VERBLIJF

Blijf je een paar dagen in de omgeving van Dolce CampoReal dan kan je ervoor kiezen om te verblijven in het luxe hotel dat hoort bij de baan. Een stukje verderop, dichtbij nog meer mooie banen, ligt Praia D’el Rey Golf en Beach resort van Marriott. Met uitzicht over zee kom je hier volledig tot rust en kan je met alle faciliteiten een slechte ronde snel vergeten. Meer informatie over Dolce CampoReal klik je hier en voor meer informatie over Praia D’el Rey klik je hier.

 About

Mede-oprichter en schrijver voor Golfnation.nl. Inmiddels al bijna twee jaar zeer intensief bezig met golf en alles er omheen. Handicap 13. In de tas: Callaway XR Driver + 3 Wood Titleist 913H 19 + 21 degree hybrid Callaway XR irons 5 t/m pw Titleist SM5 50, 54 & 60 degree Odyssey Works Versa #1


'Baanportret: Dolce CampoReal' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.